27.05.2024
Телеканал NTD

У Шрі-Ланці вщухли протести — люди чекають на нового президента

У Шрі-Ланці вщухли протести — люди чекають на нового президента

Ще недавно адміністрація президента Шрі-Ланки була такою. Сотні тисяч осіб вимагали відставки голови держави. Але тепер..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ще недавно адміністрація президента Шрі-Ланки була такою. Сотні тисяч осіб вимагали відставки голови держави.

Але тепер протисти в країні вщухли. Президент утік і пішов з посади. Його соратники теж подали у відставку.

Усю провину за економічну кризу в державі люди покладають на клан Раджапакса. Готабая Раджапакса був президентом. Його брат Махінда до травня обіймав посаду прем’єра. Ще один брат Басіл очолював мінфін. Саме за нього економіка країни почала занепадати.

Наразі виконувач обов’язків президента, а до цього прем’єр Раніл Вікрамасінгхе наглядає за конституційним обранням нового керівництва. А поліція стежить, щоб не грабували урядові будівлі. Парламент має обрати президента 20 липня.

Утім, політичні оглядачі кажуть, що для того, щоб заспокоїти націю, повалення клану Раджапакса не достатньо.

[Покайсоти Сараванамутту, політолог]:
«Нам потрібна політична стабільність, щоби сформувати основу нашого економічного відновлення. А політична стабільність означає, що в країні має бути керівництво, якому люди довіряють. І саме тут Раніл Вікрамасінгхе зазнає невдачі».

Протестувальники жадають відставки й Раніла. Але керівна партія висунула його кандидатом у президенти. Якщо його затвердять, це може спричинити нові заворушення.

[жителька Шрі-Ланки]:
«Виконувач обов’язків президента Раніл Вікрамасінгхе має піти у відставку. Згідно з конституцією, президентом треба призначити спікера парламенту, який сформує тимчасовий уряд і допоможе людям. Я маю на увазі дизель, бензин, ліки, їжу та все інше».

Як очікують, цього року темпи зростання економіки Шрі-Ланки знизяться на понад шість відсотків. Черги за пальним уже стали нормою, валютних резервів майже немає, а загальна інфляція минулого місяця перевищила 54 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Шрі-Ланці вщухли протести — люди чекають на нового президентаРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Чим пригощатимуть гостей «Оскара»У Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: