24.04.2024
Телеканал NTD

Шрі-Ланка: президент утік і пішов у відставку

Шрі-Ланка: президент утік і пішов у відставку

На вулицях найбільшого міста Шрі-Ланки — тріумф, танці та пісні. Президент країни Готабая Раджапакса подав у..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

На вулицях найбільшого міста Шрі-Ланки — тріумф, танці та пісні. Президент країни Готабая Раджапакса подав у відставку.

Люди в Коломбо вийшли навіть попри комендантську годину.

В адміністрації президента кажуть, що Раджапакса подав заяву про звільнення електронною поштою ввечері в четвер. Це сталося за кілька годин після його втечі до Сінгапуру. Перед цим були масові протести через економічну кризу.

Люди виходили на вулиці кілька місяців. Однак апогею протест досягнув минулого тижня. Тоді сотні тисяч громадян захопили урядові будівлі в Коломбо. Серед них була й резиденція президента.

Шріланкійці звинувачують родину Раджапакса та її соратників в інфляції, корупції та нестачі основних продуктів.

При цьому Раджапакса в середу заявив, що на посаду виконувача обов’язків президента поставив свого соратника — прем’єр-міністра Раніла Викрамасінгхе. Це спричинило ще більші протести. Люди захопили парламент і резиденцію прем’єра та зажадали відставки Викрамасінгхе.

Протестувальники кажуть, що визнають лише обраного голову держави.

[Калум Амаратунга, представник протестного руху]:
«Якщо буде обрано Раніла Викрамасінгхе, ми хотіли б знати, хто в парламенті проголосував за людину, партія якої набрала всього 225 тисяч голосів. А ця ж людина збирається контролювати 22 мільйони людей. Нам доведеться запитати, чи враховують у парламенті думку громадян».

Очікують, що парламент призначить нового президента 20 липня.

Джерела в керівній партії кажуть, що Викрамасінгхе — головний кандидат. Однак рішення ще не ухвалено.
Коротке посилання на цю сторінку:

Шрі-Ланка: президент утік і пішов у відставкуПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїНа Кубі закінчується паливо?Канада обмежить час роботи для іноземних студентівБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: