23.12.2024
Телеканал NTD

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом єврозони

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом єврозони

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом зони євро. Міністри фінансів блоку проголосували за те, щоби країна..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом зони євро. Міністри фінансів блоку проголосували за те, щоби країна на початку 2023 перейшла на єдину валюту.

Для цього Єврорада ухвалила три правові акти. Один із них затвердив курс конвертації: один євро даватимуть за коло 7,5 хорватських кун. Тепер країна має кілька місяців, щоби підготуватися до переходу.

Зі слів віцепрезидента Єврокомісії, приєднання до зони євро дасть Хорватії відчутні економічні вигоди.

[Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Єврокомісії]:
«Використання євро полегшить та зробить привабливішими інвестиції у вашу країну. Це знизить бар’єри для бізнесу й усуне витрати на обмін валюти».

Щоби перейти на євро, Хорватія має увідповіднити з нормами ЄС ціни й обмінний курс, а також забезпечити надійне державне фінансування та помірні довгострокові процентні ставки.

[Крістін Лагард, голова Європейського центробанку]:
«Я знаю, що це чудовий клуб, але він вимагає прихильності, залученості, постійного дотримання правил. Ми не можемо очікувати від Хорватії меншого».

Країна є членом ЄС. Незалежність здобула 1991 року, коли вийшла з Югославії. Сусідня Словенія — теж колишня югославська республіка, а нині член ЄС — перейшла на євро 2007 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом єврозониУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна Кароліна

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: