23.03.2024
Телеканал NTD

Протестувальники на Шрі-Ланці захопили резиденцію президента й чекають на його відставку

Протестувальники на Шрі-Ланці захопили резиденцію президента й чекають на його відставку

Протестувальники на Шрі-Ланці лишатимуться в резиденціях президента й прем'єр-міністра країни доти, доки ті не підуть у..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Протестувальники на Шрі-Ланці лишатимуться в резиденціях президента й прем’єр-міністра країни доти, доки ті не підуть у відставку. Паливна криза, а також нестача продовольства та ліків переповнили чашу терпіння народу. Тож 9 липня натовп узяв урядові будівлі штурмом.

Президент пообіцяв залишити посаду 13 липня. Прем’єр заявив, що складе свої повноваження, коли буде сформовано тимчасовий загальнопартійний уряд.

[протестувальниця]:
«Ми пробудемо тут до 13 або 14 липня й подивимося, чи піде президент у відставку. Ми йому більше не довіряємо. Він уже підірвав нашу довіру й довіру нашої країни».

Антиурядові протести на Шрі-Ланці почалися ще в березні. Причиною стала найбільша в країні за попередні сімдесят років економічна криза. Президент знизив податки, через що зменшилися надходження до бюджету. Він також на сім місяців заборонив використовувати хімічні добрива. У країні відразу впало виробництво чаю та рису.

Ситуацію ускладнила пандемія, яка перекрила потік туристів. Вони були важливим джерелом іноземної валюти. Зовнішній борг країни сягнув 51 мільярда доларів.

В уряду не лишилося грошей на імпорт пального, продуктів, медикаментів та інших товарів. Наприкінці червня бензин та дизель майже закінчилися, і їх не продавали два тижні. Також у країні почали регулярно вимикати світло.

Фінансову підтримку Шрі-Ланці надала Індія, виділивши коло чотирьох мільярдів доларів. Також допомогу розміром три мільярди доларів обіцяє Міжнародний валютний фонд. Але для цього уряд країни має подати план реструктуризації боргу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протестувальники на Шрі-Ланці захопили резиденцію президента й чекають на його відставкуПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьВ Улан-Баторі внаслідок вибуху автоцистерни спалахнула багатоповерхівкаПарламент Туреччини схвалив заяву Швеції на вступ до НАТОВеликі повені на півночі Іраку: є загибліТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в Йорданії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: