29.04.2024
Телеканал NTD

Убивство експрем’єра Японії: нападник розкрив свої мотиви

Убивство експрем'єра Японії: нападник розкрив свої мотиви

Чоловік, якого заарештували за вбивство експрем'єра Японії Сіндзо Абе, повідомив свої мотиви. 41-річний Тецуя Ямагамі в..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Чоловік, якого заарештували за вбивство експрем’єра Японії Сіндзо Абе, повідомив свої мотиви. 41-річний Тецуя Ямагамі в п’ятницю наблизився до політика в західному місті Нара, коли той виступав із передвиборчою промовою. Він двічі вистрілив у нього із саморобної 40-сантиметрової зброї, обмотаної чорним скотчем. У результаті Абе помер у лікарні.

Ямагамі був безробітним. До 2005-го три роки служив у силах самооборони ВМС. Він заявив, що вирішив убити експрем’єра, бо той був пов’язаний із релігійною організацією, яка розорила його родину. Чоловік зазначив, що спочатку намагався вчинити замах на лідера цієї організації. Однак це виявилося складно. Тоді він змінив мету. Також Ямагамі сказав, що спочатку пробував зробити вибухівку.

До резиденції Сіндзо Абе в Токіо приходять люди, щоби помолитися та покласти квіти. Загиблий був прем’єром Японії двічі й обіймав цю посаду найдовше в історії країни — близько дев’яти років.

[жителька Токіо]:
«Я справді вражена. Думала, Абе й далі докладатиме зусиль, щоб зробити країну кращою».

Водночас японці в неділю пішли на виборчі дільниці, щоб обрати нових членів верхньої палати парламенту. Як очікують, коаліційний уряд прем’єра Фуміо Кісіди набере більшість. Нинішній прем’єр — протеже Абе.

Верхня палата парламенту Японії — менш впливовий законодавчий орган, ніж нижня. Вибори до неї зазвичай розглядають як своєрідний референдум для чинної влади.

Лідери та прості громадяни багатьох країн висловлюють співчуття у зв’язку із загибеллю експрем’єра. А Сіднейську оперу підсвітили кольорами японського прапора.
Коротке посилання на цю сторінку:

Убивство експрем’єра Японії: нападник розкрив свої мотивиБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаПо підземних об’єктах хуситів завдали ударів у ЄменіДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЯпонці, що постраждали від землетрусу, стають у черги за безплатною їжею

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: