20.02.2024
Телеканал NTD

У Гонконгу залишилася лише одна фабрика, де порцеляну розписують вручну

У Гонконгу залишилася лише одна фабрика, де порцеляну розписують вручну

Стоси тарілок, глеки, вази та чайники. На цьому складі зберігаються вироби порцелянової фабрики. Вона остання в..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Стоси тарілок, глеки, вази та чайники. На цьому складі зберігаються вироби порцелянової фабрики. Вона остання в Гонконгу, де ще розписують посуд вручну. Її майже сто років тому заснував дід Джозефа Цо, нинішнього власника.

Фабрика швидко стала популярною завдяки майстерному розписові. Посуд прикрашали малюнками, традиційними для китайської провінції Цзянсі.

[Джозеф Цо, власник фабрики]:
«Китай переживав “Культурну революцію” та інші трагедії. Люди там жили погано, і країна не могла наздогнати світову промисловість. А Гонконг був стабільним місцем, тож у 60-ті – 80-ті роки експорт процвітав».

Китайську порцеляну купувало багато іноземних компаній, зокрема й усесвітньо відомі. Посуд із Гонконгу цінували і в Європі, і в США.

На цій фабриці працюють у техніці підглазурного розпису. Тобто майстер спочатку наносить малюнок, а потім виріб обпалюють у печі.

Фірмовий візерунок — «Кантонська троянда». Фарба, яку використовують у цьому розписі, називається «сіхун». Її роблять з оксиду свинцю, кварцу та фрити — суміші солей зі склом. Також додають ще дещо.

[Бетті Хо, майстриня з розписування порцеляни]:
«Сіхун — це особлива фарба. До неї додають справжнє золото. Візерунок “Кантонська троянда” цінують не лише за фарбу сіхун, а й за техніку малювання».

Нині на фабриці працює лише два майстри, які розписують вироби. Обом уже за 80. А молодь вчитися не приходить.

[Чань Яньва, працівниця фабрики]:
«Часи змінилися. Усі дивляться у свої смартфони та не люблять довго сидіти на місці. Як це ще пояснити? Діти стали непосидючими. Їм потрібні смартфони. Як вони висидять тут вісім годин?»

У Китаї почали робити порцеляну в III столітті, в епоху династії Хань. Розквіт цього ремесла розпочався за часів імперії Тан, у другій половині першого тисячоліття. А вершини розвитку воно досягло за династії Сун, яка існувала з X по XIII століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконгу залишилася лише одна фабрика, де порцеляну розписують вручнуУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківПрогулянка найромантичнішим садом світуВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіСендбординг повертається до Намібії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: