20.06.2024
Телеканал NTD

Стародавня лодська мозаїка повернулася до Ізраїлю після світового турне

Стародавня лодська мозаїка повернулася до Ізраїлю після світового турне

Її створили 1700 років тому, але з часом вона зникла з-перед людських очей. Пройшли століття, і..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Її створили 1700 років тому, але з часом вона зникла з-перед людських очей. Пройшли століття, і так сталося, що цей твір мистецтва знову постав перед людьми. Це знаменита лодська мозаїка, яку знайшли в передмісті Тель-Авіва в 1996 році.

Останні десять років вона мандрувала за кордоном. Її виставляли в найкращих музеях світу. А зараз вона повернулася до Археологічного центру лодської мозаїки в Ізраїлі.

Розмір стародавнього твору — 17 на 9 метрів. Він прикрашав підлогу вілли, що належала заможній людині.

[Хагіт Торге, археолог]:
«Мозаїчна підлога типова для будівель III й IV століть. Власник, імовірно, був дуже багатим торговцем, бо мандрував усім світом. Він добре знав кораблі, бачив риб та всіляких тварин, зображених на мозаїці».

Кораблі на мозаїці — це римські торгові судна. Також є зображення диких тварин і міфічних істот. Водночас людей серед них немає. Тому вчені вважають, що мозаїку міг замовити єврей, який хотів бачити у своєму домі зображення римських богів.

Артефакт знайшли будівельники, які розширювали вулицю в Лоді. Це одна з найбільших знайдених в Ізраїлі мозаїчних підлог, які добре збереглися.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавня лодська мозаїка повернулася до Ізраїлю після світового турнеМодний дім Carolina Herrera показав красу як силу«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіПінболом захоплюється дедалі більше молоді

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: