28.02.2024
Телеканал NTD

Знамениті полотна Тіціана можна оглянути на виставці в Римі

Знамениті полотна Тіціана можна оглянути на виставці в Римі

«Німфа й пастух» — серед останніх картин Тіціана. Художник венеційської школи писав її для себе. Такі..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

«Німфа й пастух» — серед останніх картин Тіціана. Художник венеційської школи писав її для себе. Такі полотна називали легендами чи віршами. Ця картина стала перлиною виставки в римській галереї Боргезе. Її ненадовго надав віденський Музей історії мистецтв.

На картині фігури закоханих виділені світлими відблисками, а позаду майже одноколірний пейзаж. Тіціан ніби хотів показати швидкоплинність життя.

[Марія Джованна Сарті, куратор виставки]:
«Це алегорія життя, я навіть сказала б, марності життя. На цьому пейзажі, написаному в пізні роки творчості Тіціана, зображено козла, що поїдає останню зелену гілку дерева, яке вже всохло».

А це знаменита «Венера, яка зав’язує очі Купідону». Тіціан написав її також у старості. На той час став більше уваги приділяти краєвиду. Відомо, що в цій картині він зафарбував жіночу фігуру. Так більше простору залишилося для зображення заходу сонця.

Серед експонатів полотно «Любов небесна й Любов земна», а також копія картини «Три пори людського життя». Тут Тіціан теж відбив свої поетичні міркування про швидкоплинність людського життя. Але тоді він був молодим і писав в іншій манері.

[Франческа Каппеллетті, директор галереї Боргезе]:
«Задум картини “Три пори людського життя” повторюється в “Німфі й пастуху”. У центрі обох полотен закохані. Але порівнюючи картини, бачимо різницю у стилі й особливо в тому, як мислив молодий Тіціан і як мислив зрілий художник».

Тіціан Вечелліо був майстром епохи Високого й Пізнього Відродження. Він народився приблизно 1490 року. Став найкращим живописцем Венеції, коли йому ще не було й 30-ти. Художник помер у 86 років від чуми.

Виставка в галереї Боргезе триватиме до 18 вересня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знамениті полотна Тіціана можна оглянути на виставці в РиміГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівАвстралійський шеф-кухар створив торт, корисний для мозкуОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеСендбординг повертається до НамібіїКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуПівнічна Ірландія відкриває нову віртуальну продюсерську студіюУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіБалабан — душа музичної культури Азербайджану

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: