25.12.2024
Телеканал NTD

Народний киргизький танець допомагає лікувати легені

Народний киргизький танець допомагає лікувати легені

Киргизька столиця Бішкек може похвалитися мальовничими гірськими краєвидами. Однак повітря в деяких її районах далеке від..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Киргизька столиця Бішкек може похвалитися мальовничими гірськими краєвидами. Однак повітря в деяких її районах далеке від ідеалу.

Через промислові підприємства, загоряння звалищ і пічне опалення місто часто оповите смогом.

Лікарі кажуть, що сьогодні від хронічних захворювань легенів страждають десятки тисяч жителів країни. Так, на шість мільйонів киргизів припадає коло 200 тисяч таких хворих.

Зі слів лікарів, головна проблема полягає тому, що багато хто опалює свій дім старими залізними печами. У них спалюють не лише деревину й вугілля, а й інші матеріали, зокрема тканину чи пластик. Потім дим зі щілин проникає до приміщень.

[Талант Сооронбаєв, лікар]:
«Ось ми говоримо про забруднення повітря в довкіллі Бішкека. Але це не така серйозна проблема, як нечисте повітря всередині жител».

На допомогу прийшли традиції. В одній із лікарень почали використовувати народний танець кара жорго. Лікарі кажуть, що він розвиває верхню частину тіла, зокрема легені.

[Айджан Таалайбекова, пульмонолог]:
«Ми з’ясували, що цей танець допомагає пацієнтам із хронічними захворюваннями легень. Бо коли люди виконують цей танець, працюють усі м’язи, усі суглоби. <…> Дуже багато пацієнтів, більш як 200–300 пацієнтів із хронічними захворюваннями легень сказали, що справді стає ліпше. І всі вони задоволені».

Пацієнти кажуть, що бачать прогрес.

[пацієнт]:
«Мені поставили діагноз — хронічна обструктивна хвороба легень. Я тут уже тиждень. Дякувати Богу, усе добре, є прогрес».

Киргизстан планує домогтися того, щоб кара жорго додали до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Народний киргизький танець допомагає лікувати легеніПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступним2400 троянд різних сортів привезли на виставку в Індії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: