23.10.2024
Телеканал NTD

Заборона на торгівлю слоновою кісткою набула чинності у Великій Британії

Заборона на торгівлю слоновою кісткою набула чинності у Великій Британії. Законопроєкт ухвалили ще у 2018 році. Тепер у країні не можна продавати, імпортувати й експортувати слонову кістку. Але є винятки.

Цим законом уряд Великої Британії хоче зупинити винищення слонів. Їхня популяція стрімко скорочується через браконьєрство.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, чисельність лісових слонів за 30 років зменшилася на 86 %. Саванних слонів за останні півстоліття поменшало на 60 %.

[Мері Райс, директор Агентства екологічних досліджень]:
«Одна з найбільших загроз для слонів — це незаконна торгівля їхніми бивнями. І якщо прибрати легальний ринок, то можна перекрити шлях людям, що незаконно продають слонову кістку».

Порушення нового закону загрожує штрафом до 250 тисяч фунтів стерлінгів, або до 290 тисяч євро.

У списку винятків є: предмети, зроблені до середини минулого століття, які складаються зі слонової кістки менш як на 10 %; музичні інструменти, зроблені до 1975 року й містять менш як 20 % слонової кістки; а також портретні мініатюри віком щонайменше сто років. Крім того, музеї можуть продавати один одному предмети зі слонової кістки, але вони мають бути зроблені понад сто років тому.

Тим часом захисники природи вважають, що до закону також треба було додати заборону торгувати кісткою моржів і бегемотів.

Нагадаємо, що міжнародну торгівлю слоновою кісткою заборонили ще 1989 року.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: