24.12.2024
Телеканал NTD

На Тайвані провели вечір пам’яті подій 4 червня, а в Гонконгу вже не можуть

На Тайвані провели вечір пам’яті подій 4 червня, а в Гонконгу вже не можуть

Сотні людей зібралися в столиці Тайваню, щоб згадати криваві події, що сталися 4 червня 1989 року..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Сотні людей зібралися в столиці Тайваню, щоб згадати криваві події, що сталися 4 червня 1989 року на площі Тяньаньмень у Пекіні.

Тоді в центрі столиці Китаю тисячі студентів закликали до демократичних реформ. У відповідь керівна компартія кинула проти демонстрантів озброєних військовиків і танки.

Демократичний Тайвань згадує ці події щороку. Але цього разу заходи ще більш значущі. Адже тепер острів — єдине китайськомовне місце, де можна проводити такі вечори пам’яті.

[уродженка Гонконгу]:
«Гадаю, дуже добре, що ми можемо зробити це на Тайвані, бо тепер у Гонконзі це заборонено, більше не можна виходити до парку “Вікторія”, щоб пригадати цю подію. Але ми, жителі Гонконгу, маємо поширювати інформацію про цей рух».

А це Гонконг. Місце, де зазвичай проходили вечори пам’яті, тепер оточене. Напередодні 4 червня тут збільшили кількість армійців.

Раніше тут збиралися десятки тисяч людей. Але у 2020 році в Гонконзі почав діяти закон про національну безпеку. Він дає змогу арештувати буквально кого завгодно, звинувативши в сепаратизмі, тероризмі чи зв’язках з іноземними силами. Найбільший термін покарання — довічне ув’язнення.

Саме через нього гонконжці не наважуються виходити на акцію, хоч раніше не боялися навіть попри заборону проводити захід.

[житель Гонконгу]:
«Гонконг втрачає свою свободу, зокрема свободу вираження думок і свободу дій. Її дедалі менше. А люди мовчать, бо бояться арешту. Вони нічого не роблять, просто лягають і відпочивають».

Між іншим, на Тайвані встановили копію монумента під назвою «Стовп ганьби». Він присвячений загиблим на площі Тяньаньмень. І хоч Китай ніколи не надавав точних даних, історики вважають, що тоді полягли тисячі мирних громадян.

Такий самий пам’ятник, тільки більший, понад 20 років стояв в Університеті Гонконгу. Недавно його знесли.

Нагадаємо, Тайвань — частково визнана держава, яку КНР уважає своєю бунтівною провінцією.
Коротке посилання на цю сторінку:

На Тайвані провели вечір пам’яті подій 4 червня, а в Гонконгу вже не можутьЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: