23.11.2024
Телеканал NTD

Найстаріше дерево у світі, імовірно, росте в Чилі

Найстаріше дерево у світі, імовірно, росте в Чилі

Де ж усе-таки росте найстаріше дерево на нашій планеті? Можливо, ось воно. Це ліс на півдні..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Де ж усе-таки росте найстаріше дерево на нашій планеті? Можливо, ось воно. Це ліс на півдні Чилі.

Згідно з новим дослідженням, цьому кипарису може бути понад 5000 років. Більша частина його стовбура відмерла. Рослина вкрита мохами, лишайниками та іншими деревами.

Довгожителя виявив 50 років тому дід науковця, який зараз його досліджує. Кипарис має ім’я — Прадідусь. Визначити його точний вік поки не можуть. Зазвичай його рахують по кільцях стовбура, вирізаючи циліндр метр завдовжки. Однак у Прадідуся стовбур діаметром чотири метри, і дістатися його серцевини наявними приладами не вдалося.

Дослідник використав інші способи й дійшов висновку, що дереву може бути коло 5484 років.

[Джонатан Баричович, науковець]:
«80 % усіх траєкторій росту свідчать про те, що цьому дереву понад 5000 років. І є лише 20 % ймовірності, що дерево молодше».

Тобто все вказує на те, що це дерево приблизно на півтисячі років старше за нинішнього рекордсмена — сосни, що росте в Каліфорнії. Їй 4853 роки.

Чилійський Прадідусь росте в Національному парку Алерсе-Костеро. Водночас до нього — вільний доступ. Туристи раді, а ось фахівці непокояться. Люди часто фотографуються на його коренях і навіть відколупують шматочки кори на згадку. Для порівняння, у США такі старі дерева тримають якнайдалі від громадськості, щоб їм не зашкодили.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найстаріше дерево у світі, імовірно, росте в ЧиліЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Як голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судСрібна шахта відродила занепале боснійське містоЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпеки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: