18.09.2024
Телеканал NTD

«Леді зі світильником»: як прославилася британська медсестра

«Леді зі світильником»: як прославилася британська медсестра

«Леді зі світильником» — так у ХІХ столітті поранені солдати називали знамениту сестру милосердя Флоренс Найтінгейл...

Дата завантаження: 2024-04-18

video

«Леді зі світильником» — так у ХІХ столітті поранені солдати називали знамениту сестру милосердя Флоренс Найтінгейл. Британка з багатої аристократичної сім’ї присвятила все життя догляду за хворими. Вона перевернула саме ставлення до лікування і зробила величезний внесок у вдосконалення системи охорони здоров’я.

У Лондоні в Міжнародний день медсестер знову відкрився Музей Флоренс Найтінгейл. Його заснували два роки тому, але під час пандемії він не працював.

Флоренс Найтінгейл народилася в 1820. З 26 років вивчала сестринську справу. У 33 роки стала керувати приватною лікарнею в Лондоні й перетворила її на зразковий медзаклад. Ім’я медсестри стало відомим. Посипалися запрошення з інших лікарень.

А в Кримську війну Найтінгейл перетворилася на національну героїню. Вона з помічницями доглядала поранених у Стамбулі, а потім і в Криму. Їй вдалося знизити смертність у шпиталях із 43 до двох із лишком відсотків. Причина — у санітарії і якісному догляді.

Сестра милосердя ночами сама обходила палати з лампою в руках. Тому солдати прозвали її «Леді зі світильником».

[Джулі Чендлер, гід]:
«Легенда про цю лампу виникла під час Кримської війни, коли хтось надрукував у газеті портрет Флоренс Найтінгейл із її знаменитою лампою. І на малюнку була ось така лампа. Але це зовсім неправильно».

Насправді медсестра мала турецький ліхтар, який називається фанус. Він невеликий, зручний і його можна брати в дорогу.

А ось іще один цікавий експонат — опудало сови Афіни. Найтінгейл урятувала її, коли та була пташеням. Після цього Афіна всюди супроводжувала медсестру, сидячи в неї на плечі чи в кишені.

Сестра милосердя має й інші важливі заслуги. Вона допомогла реорганізувати військову медичну службу. Жінка вела статистичні дослідження тоді, коли соціальна статистика ще тільки зароджувалася. Складала графіки й діаграми, щоб зібрану інформацію можна було сприймати наочно.

[Фіона Гіббертс, медсестра]:
«Треба не боятися і прагнути ліпше доглядати за пацієнтами, ліпше допомагати колегам чи робити ще щось корисне. Для цього потрібна мужність. І гадаю, саме її проявила Найтінгейл. Вона збирала дані й використала їх, щоб поліпшити догляд за пацієнтами».

Найтінгейл ще відкрила в Лондоні професійну школу для медсестер. Випускниці ж відкривали подібні навчальні заклади при лікарнях, причому й за кордоном.

Знаменита медсестра прожила 90 років. Заміж не вийшла, хоч пропозиції їй робили. Боялася, що в шлюбі не зможе віддавати стільки сил улюбленій справі.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Леді зі світильником»: як прославилася британська медсестраУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюНа Кубі закінчується паливо?Епідемія лихоманки денге може початися в АргентиніТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: