19.10.2024
Телеканал NTD

Британська сталь потерпає від зростання цін на електроенергію

Британська сталь потерпає від зростання цін на електроенергію

Британська сталь останніми тижнями подорожчала на 70 %. Але клієнти вишиковуються за новими партіями. Голова однієї..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Британська сталь останніми тижнями подорожчала на 70 %. Але клієнти вишиковуються за новими партіями. Голова однієї з компаній каже, що тепер портфель замовлень замість 4–6 тижнів збільшився до пів року.

Клієнти поспішають, бо побоюються дальшого підвищення цін. Вартість чавуну та брухту зашкалює через війну в Україні, а величезна кількість енергії, необхідної для переплавляння двох вихідних матеріалів, ніколи не була настільки дорогою.

[Джеймс Бренд, голова сталеливарного заводу]:
«З початку 2020 року ми бачили, як ціни зросли щонайменше вп’ятеро. Я сказав би, що вони виросли вчетверо до кінця 2021 року, а потім на початку цього року вони встановили рекорд — коло 70 фунтів за мегават».

З аналогічними проблемами стикаються виробники сталі та інші промислові компанії в усій Європі. Їх спричинило стрімке зростання цін на електроенергію й пандемія COVID.

Але ситуація у Великій Британії особливо гостра. Тут ціни на енергію для виплавляння на 50–60 % вищі, ніж у подібних компаній Німеччини та Франції.

Усе це посилюється зростанням вартості сировини.

Виробники побоюються, що зрештою ціни досягнуть точки, коли покупці більше не зможуть їх собі дозволити, що призведе до падіння попиту.

Британський уряд визнав, що сталеливарна промисловість у країні стикається з вищими витратами на енергію, ніж деякі аналогічні підприємства в континентальній Європі.

У новій енергетичній стратегії йдеться, що великих виробників субсидіюватимуть ще впродовж трьох років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: