18.04.2024
Телеканал NTD

Жителів Шрі-Ланки дратує китайська присутність

Жителів Шрі-Ланки дратує китайська присутність

Міжнародний фінансовий центр, який створюють у порту, дратує жителів столиці Шрі-Ланки. Його будують китайські фірми. І..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Міжнародний фінансовий центр, який створюють у порту, дратує жителів столиці Шрі-Ланки. Його будують китайські фірми. І саме співпраця з Пекіном, як уважають люди, стала однією з причин найгіршої за десятиліття економічної кризи, яка виникла в країні.

Договір про будівництво портового міста влада Шрі-Ланки підписала з Китаєм ще 2014 року. Відтоді люди критикували уряд за тісні відносини з КНР.

[місцева жителька]:
«Не думаю, що портове місто — добра ідея. Таке відчуття, що країну продають китайцям. Та навряд чи Шрі-Ланці потрібен Китай чи інша країна. Ми всі зараз потерпаємо від економічних проблем».

Майже половина з 269 гектарів землі портового міста належить одній китайській компанії.

Раніше морські експерти й військовики попереджали про наслідки передання Китаю землі в повну власність.

Утім, економісти кажуть, що Шрі-Ланка не мала вибору, бо потрапила в боргову пастку Пекіна.

Раніше країна теж через борги мусила передати 80 % акцій ще одного порту іншій китайської компанії. Як наслідок, стратегічно важливий об’єкт надали Китаю в оренду на 99 років.

Тим часом жителі Шрі-Ланки вже кілька тижнів потерпають від нестачі пального, електроенергії, харчів та інших товарів.

[місцевий житель]:
«Нам бракує молока, газу, олії, усілякої їжі. Переді мною в черзі, мабуть, осіб 300».

Країною багато років керує сімейний клан Раджпакса, включно з президентом та прем’єр-міністром.

Відколи Шрі-Ланкою прокотилися протести, тут ввели режим надзвичайного стану. Але невдовзі скасували, бо десятки законодавців вийшли з керівної коаліції, залишивши прем’єра в парламенті в меншості.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жителів Шрі-Ланки дратує китайська присутністьЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуПо підземних об’єктах хуситів завдали ударів у ЄменіТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуГонконг посилив закон про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: