25.08.2024
Телеканал NTD

Картини з ароматом демонструють у Музеї Прадо

Картини з ароматом демонструють у Музеї Прадо

Аромат наповнює повітря в Національному музеї Прадо в Мадриді. Річ у спеціальних дифузорах, які встановили коло..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Аромат наповнює повітря в Національному музеї Прадо в Мадриді. Річ у спеціальних дифузорах, які встановили коло десяти моніторів.

Тут відкрилася нюхова виставка, яку назвали «Суть картини». Відвідувачам пропонують насолодитися художнім твором не лише зорово.

[Алехандро Вергара, куратор виставки]:
«Ми вирішили привернути увагу до мистецтва незвичайним способом. Після довгих роздумів ми виділили нюх. Зробили це, щоб показати, як пахне минуле».

У 1636 році п’ять картин перебували в Мадриді. Вони прикрашали колекцію короля Філіпа IV.

Приміром, це картина XVII століття Яна Брейгеля Старшого й Пітера Пауля Рубенса. За вдалим збігом обставин називається «Запах». Гості можуть відчути аромат того, що на ній зображено.

[Алехандро Вергара, куратор виставки]:
«На картині коло 80–90 об’єктів, які видають якийсь запах, переважно квіти. Ми вибрали десять із цих об’єктів і принесли кілька екранів, створених за допомогою технології під назвою “Повітряний парфум”».

Натиснувши на певну цифру, можна відчути запах квітки. Утім, можна понюхати не лише рослини. Також є собаки, надушені рукавички, контейнери з ароматними речовинами й навіть старовинний освіжувач повітря з перегінними трубками й есенціями.

[Грегоріо Сола, куратор виставки]:
«Злиття двох відчуттів, візуального й нюхового, загострює пам’ять. Гадаю, що додавання запаху до картини змусить людей згадати Яна Брейгеля й Рубенса значно швидше».

У відвідувачів думки розділилися.

[відвідувач виставки]:
«Тварини пахнуть не дуже. Найбільше сподобався апельсиновий цвіт і жасмин».

[відвідувачка виставки]:
«Це доповнює. Але від цього картини не стають кращими. Це добре й цікаво, але найважливіше — це все ж таки побачити саму картину».

Виставка в Мадриді триватиме до 3 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Картини з ароматом демонструють у Музеї ПрадоСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніБалабан — душа музичної культури АзербайджануКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівДва індійські ресторани судяться через куряче каріШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалю

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: