29.04.2024
Телеканал NTD

Місто в Бангладеш пропонує нове життя мільйонам переселенців

Місто в Бангладеш пропонує нове життя мільйонам переселенців

Колись містечко Монгла, що на південному заході Бангладеш, було уразливим перед повенями та ерозією. Тепер воно..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Колись містечко Монгла, що на південному заході Бангладеш, було уразливим перед повенями та ерозією. Тепер воно пропонує нове життя тим, хто втратив свій дім, землю та засоби до існування через зміну клімату. Тут зміцнили берегову лінію, а також відкрили нові заводи. Так з’явилися робочі місця для тисяч переселенців.

Тут розташований другий за величиною морський порт Бангладеш. А на фабриках трудяться тисячі мігрантів.

[Моніра Хатун, робітниця фабрики]:
«Мені зручно, бо далеко їздити на роботу я не могла. Мені було б складно прогодувати сім’ю, якби мусила жити сама й далеко їздити на роботу».

Підвищення рівня Світового океану, ерозія берегової лінії, циклони та вторгнення солоної води — Бангладеш дуже вразливий перед усіма цими явищами.

Світовий банк прогнозує, що вже 2050 року переселенцями через зміну клімату стане понад 19 мільйонів осіб.

Зараз у Монглі живе коло 150 тисяч осіб. Багато хто переїхав із сіл, розташованих біля лісу Сундарбанс. Це один із найбільших у світі мангрових лісів. Він росте на кордоні Бангладеш та Індії.

[Салімул Хук, кліматолог]:
«Ми вирішили розвивати другорядні міста, зробити їх стійкими до зміни клімату й зручними для мігрантів. Монгла стала першим таким містом».

Засновники програми кажуть, що визначили вже понад десять міст-супутників, у яких буде зручно розмістити переселенців. Це населені пункти, що прилягають до економічних центрів, таких як морські й річкові порти.

І це буде значно ліпше за теперішню ситуацію. Нині мільйони жителів Бангладеш змушені переселятися до нетрів, які на околицях великих міст, зокрема столиці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Місто в Бангладеш пропонує нове життя мільйонам переселенцівНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиФранцузька компанія подарувала Австралії землю під національний паркУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: