20.07.2024
Телеканал NTD

Швейцарія: місце, куди не дісталася інфляція

Швейцарія: місце, куди не дісталася інфляція

Тоді як більшість європейців потерпають від зростання цін, у Швейцарії інфляція майже непомітна. А деякі товари..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Тоді як більшість європейців потерпають від зростання цін, у Швейцарії інфляція майже непомітна. А деякі товари та послуги навіть дешевшають.

Приміром, медицина. Зазвичай на неї йде більша частина доходів швейцарців. Але нині вартість цих послуг знизилася на пів відсотка проти аналогічного періоду, що був торік.

Загалом інфляція досягла 2,2 %. Це найвищий показник за попередні 14 років. Але це значно менше, ніж в інших розвинених країнах.

[Рудольф Мінш, економіст]:

«Знову ж таки допомагає міцний швейцарський франк, а ще досить високий рівень цін у Швейцарії. Тож зростання у відсотковому обчисленні не таке вже й велике».

Ціни на нафту зросли стрімко. Але на рівень інфляції у Швейцарії майже не впливають. Економісти називають кілька причин.

[Рудольф Мінш, економіст]:
«По-перше, у нас міцна валюта. Це допомагає, бо імпорт нафти дешевший. По-друге, енергоефективність. По-третє, високі прибутки. Населенню не доводиться витрачати надто багато на енергію, зокрема на викопне паливо».

Ціни можуть підвищитися й на газ. Але не все так погано, оскільки понад половину енергії для країни виробляють ГЕС. Це робить Швейцарію значно стійкішою до коливання цін на енергоносії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: