26.10.2024
Телеканал NTD

Населений острів Азорського архіпелагу пережив уже 14 000 підземних поштовхів

Населений острів Азорського архіпелагу пережив уже 14 000 підземних поштовхів

Президент Португалії побував на острові Сан-Жорже в Атлантиці, щоб підбадьорити місцевих жителів. За один тиждень вони..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Президент Португалії побував на острові Сан-Жорже в Атлантиці, щоб підбадьорити місцевих жителів. За один тиждень вони пережили 14 тисяч землетрусів. Поштовхи були магнітудою до 3,3. Проте сейсмологи оголосили четвертий рівень небезпеки виверження вулкана.

Багато хто переїхав на східний бік острова, куди перевезли й пацієнтів лікарень та жителів будинків для людей похилого віку.

На допомогу вже прибули військовики. Вони облаштували табір для евакуйованих. Поки що він розрахований на 100 осіб. Але невдовзі тут буде більше наметів.

[Марселу Ребелу де Соуза, президент Португалії]:
«За нетривалий час армійці дуже швидко розгорнули табір для тих, хто покине свій дім. І я вже знаю, як він працюватиме. Сподіватимемося, що його не доведеться використовувати, але якщо він знадобиться, то зможе задовольнити всі потреби».

На Сан-Жорже звикли до періодичних підземних поштовхів, але зараз ситуація аномальна. Сейсмологи вважають, що може початися потужне виверження, якого тут не було вже понад сто років.

На острові живе коло 9000 осіб, і півтори тисячі з них уже покинули острів.

[жителька острова Сан-Жорже]:
«Я попросила таксиста сфотографувати нас (із чоловіком) біля дому, бо не знаю, чи буде він таким же, коли ми повернемося».

Однак сейсмологи не можуть визначити, чи буде виверження, а якщо буде, то коли. Зараз вони беруть проби газів, щоб дістати відповіді на ці запитання.

Торік вулканолог Фатіма Вівейруш їздила на острів Пальма, де три місяці вивергався Кумбре-В’єха. Там вона брала участь у дослідженнях разом з іспанськими колегами.

[Фатіма Вівейруш, вулканолог]:
«У нас тріщинний вулкан, подібний до того, який я недавно бачила на Пальмі. Тому тут може статися щось подібне до того, що було на іспанському острові. Тільки це буде з поправкою на особливості острова Сан-Жорже».

Сан-Жорже — один з островів Азорського архіпелагу, що належить Португалії. Найсильніші землетруси тут були у XVI, XVIII та XIX століттях.
Коротке посилання на цю сторінку:

Населений острів Азорського архіпелагу пережив уже 14 000 підземних поштовхівПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Ізраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів Панами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: