24.09.2024
Телеканал NTD

До 30 років в’язниці: суд Куби почав виносити вироки учасникам торішніх протестів

До 30 років в'язниці: суд Куби почав виносити вироки учасникам торішніх протестів

Понад 100 жителів Куби, яких торік затримали під час антиурядових протестів, засудять до термінів від чотирьох..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Понад 100 жителів Куби, яких торік затримали під час антиурядових протестів, засудять до термінів від чотирьох до 30 років ув’язнення. Про це заявив Верховний суд Куби. За словами обвинувачів, люди намагалися насильницьким способом підірвати конституційний лад.

Торік у липні центром протестів стали бідні та густонаселені райони Гавани. Виступи визнали найбільшими з часів революції Фіделя Кастро у 1959 році.

[Алсідес ​​Фірдо, батько засудженого]:
«Учора о другій годині дня зателефонував адвокат і сказав, що сина засудили до 11 років в’язниці. Закликаю весь світ нас підтримати, бо це несправедливо. Те, що вони роблять із цими хлопцями, дуже жорстоко. Вони нищать молоді життя».

Кубинська влада заявляє, що протести нібито організували та фінансували західні сили під керівництвом США.

Маніфестації проходили торік 11‒12 липня. Тисячі людей вийшли на вулиці міст у всій країні. Вони були невдоволені нестачею їжі та ліків на тлі пандемії коронавірусу й вигукували «Свобода».

За даними кубинської прокуратури, понад 700 осіб на всьому острові звинуватили у злочинах, пов’язаних із демонстраціями. Зокрема у вандалізмі, нападі на людей чи майно, а також у серйозних заворушеннях.

Правозахисні групи, уряд США та Євросоюз заявили, що судовим процесам не вистачає прозорості та належної правової процедури, і що вже винесені тривалі тюремні терміни не відповідають скоєному.

Водночас кубинцям тепер буде складніше мігрувати. Деякі країни збільшили їм візові обмеження. Квитки на літаки також подорожчали. Наприклад, Панама запровадила для кубинців візовий збір 50 доларів. Це порушило плани багатьох. Біля посольства країни в Гавані зібралися сотні людей, які скандували: «Ми хочемо подорожувати».

Коли світ став відкриватися для соціалістичного острова, багато хто поїхав до інших країн. Здебільшого метою поїздки було прибути до США та дістати там статус біженця.
Коротке посилання на цю сторінку:

До 30 років в’язниці: суд Куби почав виносити вироки учасникам торішніх протестівТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного закону

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: