25.09.2024
Телеканал NTD

Як безплатні пральні машинки рятують життя

Як безплатні пральні машинки рятують життя

У центрі Барунги, віддаленого містечка Північної території Австралії, постійно чути гудіння пральних машин. Тут працює безплатна..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У центрі Барунги, віддаленого містечка Північної території Австралії, постійно чути гудіння пральних машин. Тут працює безплатна пральня, яка рятує життя. Раніше багато місцевих жителів прали вручну й у холодній воді, або носили речі до друзів та родичів.

[Халія Буш, місцева жителька]:
«Були часи, коли пральної машини не було. Мусили ходити до однієї родички просити, щоб вона випрала наші речі».

11-річній дочці цієї жінки поставили діагноз гостра ревматична гарячка. Це захворювання, яке локалізується здебільшого в серцево-судинній системі. Для його профілактики дуже важливо підтримувати гігієну, бо воно передається через кліщі.

[Халія Буш, місцева жителька]:
«Нам сказали, що треба спати на чистій постільній білизні, стежити, щоб не було виразок або чогось такого. Через них можна захворіти, а ця хвороба впливає на серце».

Пральню збудували у 2019 році. У неї вклалися власники цієї землі. Відтоді життя людей дуже змінилося.

Раніше ревматична гарячка тут була дуже поширеним явищем. Однак за останні два роки випадків захворювання поменшало на 60 %.

[Гелен Лі, інвестор]:
«У місті зараз ні в кого немає на шкірі висипу чи виразок».

[Пітер Вордсворс, медик]:
«Зазвичай я замовляю ліки. І зараз крем, яким лікують коросту, ми майже не беремо».

Експерти кажуть, що таке просте рішення виявилося надзвичайно ефективним.

[Анна Ральф, експерт з інфекційних захворювань]:
«Профілактику шкірних захворювань можна забезпечити за допомогою прання, доступу до хороших пральних машин чи індивідуальних пральних машин, які можуть нагрівати до нормальної температури та в які можна помістити постіль».

Програму планують розширити на п’ять сусідніх містечок.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як безплатні пральні машинки рятують життяООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островів100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруНа Кубі закінчується паливо?Спалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЧому індійські фермери знову вийшли на масові протести

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: