28.12.2024
Телеканал NTD

Японія засудила порушення прав людини в Китаї

Японія засудила порушення прав людини в Китаї

Японський парламент ухвалив резолюцію про «серйозні порушення прав людини» в Китаї. Документ закликає уряд прем'єр-міністра Фуміо..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Японський парламент ухвалив резолюцію про «серйозні порушення прав людини» в Китаї. Документ закликає уряд прем’єр-міністра Фуміо Кісіди вплинути на країну напередодні Олімпіади-22 у Пекіні.

Резолюцію ухвалила нижня палата парламенту. У ній висловлено побоювання щодо порушення релігійної свободи в Сіньцзяні, Тибеті та Гонконзі.

Міністр закордонних справ Японії сказав, що його країна неодноразово порушувала проблему переслідування уйгурів.

[Йосімаса Хаясі, міністр закордонних справ Японії]:
«Наша країна висловлювала серйозні побоювання щодо низки питань, таких як ситуація з правами людини в Сіньцзян-Уйгурському регіоні, на самітах Японії зі США, зустрічах “Великої сімки” та інших заходах. Ми співпрацювали з країнами, які поділяють наші цінності».

Утім, у документі Китай ніде прямо не вказують. Також вислів «порушення прав людини» замінили на «ситуація з правами людини». Припускають, що так Токіо намагається зберегти з Пекіном економічні відносини.

Тим часом Олімпійський комітет Ігор у Китаї ще раз заявив, що спортсменам варто дуже уважно стежити за тим, що вони кажуть й утриматися від політичних заяв.

Організатори твердо дотримуватимуться статті 50-ї правил Міжнародного олімпійського комітету. Вона забороняє всі форми протесту на Іграх.

Утім, недавно цю статтю змінили й уже перед Олімпіадою в Токіо спортсменам дозволили висловлювати свої ідеї на пресконференціях і в Олімпійському селищі. Але так можна робити лише після того, як це схвалять робочі групи, у яких мають бути представники МОК та відповідної спортивної федерації.

Водночас будь-які акції, наприклад під час нагородження медалями, і нині заборонені.
Коротке посилання на цю сторінку:

Японія засудила порушення прав людини в КитаїАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуНаселення Китаю зменшується другий рік поспільСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeНовий удар по китайській компанії Evergrande: арештовано віцепрезидента автомобільного підрозділуУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: