28.07.2024
Телеканал NTD

Майстерність пошуку трюфелів потрапила до списку ЮНЕСКО

Майстерність пошуку трюфелів потрапила до списку ЮНЕСКО

Чорні чи білі, на яєчні чи пасті… Трюфелі відомі в усьому світі завдяки своєму унікальному смаку...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Чорні чи білі, на яєчні чи пасті… Трюфелі відомі в усьому світі завдяки своєму унікальному смаку.

А тепер майстерність їх знаходити дістало визнання на міжнародному рівні. Через вісім років після подання першої заявки традицію пошуку трюфелів в Італії додали до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

У містечку Родді навіть є спеціальна школа, де собак вчать знаходити трюфелі. Тут уважають, що ключ до успіху — зв’язок між господарем і його вихованцем.

Джованні Монк’єро — ректор. Каже, що навчальний заклад заснував ще його дід у 1880 році. З його слів, щоб навчити собаку, треба роки.

[Джованні Монк’єро, ректор школи для собак ― шукачів трюфелів]:
«Сьогодні собака знаходить трюфель в одному місці, завтра — в іншому. І поступово вона створює для себе своєрідну “гугл-мапу” — вона запам’ятовує місця і знає, де шукати наступного разу».

Цього року сезон трюфельного полювання, що починається в середині вересня й закінчується наприкінці січня, був не дуже плідним. Ось чому ціни підскочили до 500 євро за 100 грамів.

Водночас експерти кажуть, що майстерність пошуку трюфелів уже потребує захисту.

[Антоніо Деджіакомі, голова Національного центру вивчення трюфелів]:
«Є певний набір знань про рослини, землю, стосунки із собакою, дресирування. Зазвичай він передається в сім’ях. Але життя в сільській місцевості змінюється, настає урбанізація».

Білі трюфелі неможливо виростити самостійно. Тому потрібні ліси з певними деревами, зокрема дубами, білими тополями, вербами й липами. Але їхня площа постійно зменшується.

Нинішній сезон збирання трюфелів завершується 31 січня. Після цього збирачам треба чекати до кінця весни, щоб прибрати ліси й висадити більше дерев. А потім їм залишиться лише сподіватися, що до вересня виросте більше цих цінних грибів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Майстерність пошуку трюфелів потрапила до списку ЮНЕСКОУ Мексиці розділений караван мігрантів знову сформувався й іде до СШАМер Нью-Йорка виганяє торговців із Бруклінського мостуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиФранцузька компанія подарувала Австралії землю під національний паркЯку країну визнали найщасливішоюЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: