Чорні чи білі, на яєчні чи пасті… Трюфелі відомі в усьому світі завдяки своєму унікальному смаку.
А тепер майстерність їх знаходити дістало визнання на міжнародному рівні. Через вісім років після подання першої заявки традицію пошуку трюфелів в Італії додали до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
У містечку Родді навіть є спеціальна школа, де собак вчать знаходити трюфелі. Тут уважають, що ключ до успіху — зв’язок між господарем і його вихованцем.
Джованні Монк’єро — ректор. Каже, що навчальний заклад заснував ще його дід у 1880 році. З його слів, щоб навчити собаку, треба роки.
[Джованні Монк’єро, ректор школи для собак ― шукачів трюфелів]:
«Сьогодні собака знаходить трюфель в одному місці, завтра — в іншому. І поступово вона створює для себе своєрідну “гугл-мапу” — вона запам’ятовує місця і знає, де шукати наступного разу».
Цього року сезон трюфельного полювання, що починається в середині вересня й закінчується наприкінці січня, був не дуже плідним. Ось чому ціни підскочили до 500 євро за 100 грамів.
Водночас експерти кажуть, що майстерність пошуку трюфелів уже потребує захисту.
[Антоніо Деджіакомі, голова Національного центру вивчення трюфелів]:
«Є певний набір знань про рослини, землю, стосунки із собакою, дресирування. Зазвичай він передається в сім’ях. Але життя в сільській місцевості змінюється, настає урбанізація».
Білі трюфелі неможливо виростити самостійно. Тому потрібні ліси з певними деревами, зокрема дубами, білими тополями, вербами й липами. Але їхня площа постійно зменшується.
Нинішній сезон збирання трюфелів завершується 31 січня. Після цього збирачам треба чекати до кінця весни, щоб прибрати ліси й висадити більше дерев. А потім їм залишиться лише сподіватися, що до вересня виросте більше цих цінних грибів.
Коротке посилання на цю сторінку: