20.02.2024
Телеканал NTD

Албанські фермери працюють на ослах і мріють про трактори

Албанські фермери працюють на ослах і мріють про трактори

Без осла албанський фермер Ндуе навряд чи зміг би щось виростити. Його поле, яке завбільшки півтора..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Без осла албанський фермер Ндуе навряд чи зміг би щось виростити. Його поле, яке завбільшки півтора гектара, лежить за 85 кілометрів від столиці. І він досі для обробітку землі використовує найпростіше знаряддя.

Звісно, з трактором було б простіше. Але пальне надто дороге. А з віслюком виходить дешевше.

[Ндуе Фуга, албанський фермер]:
«Щоб виростити їжу, треба, щоб осел попрацював. Ми не можемо дозволити собі дизельне пальне чи інші витрати».

Літр солярки коштує коло долара 70 центів. Але ці гроші фермеру нема звідки дістати. Усе, що він вирощує, з’їдає його сім’я. На продаж нічого не лишається.

[Ндуе Фуга, албанський фермер]:
«Останніми роками працювати дуже складно. Іноді брали невеликий трактор, інколи допомагають тварини. Але насправді нам і те, і те дорого».

Багато фермерів Албанії бідують. Усього їх коло 350 тисяч. І 280 тисяч із них мають надто маленькі господарства, щоби претендувати на державні субсидії чи гранти ЄС.

Якби це було можливо, то пальне їм обходилося б удвічі дешевше.

[Агім Ррапай, представник Ради агробізнесу Албанії]:
«Механічні інструменти — це проблема. Вони знецінюються, це дуже стара технологія. У нас багато горбистих та гористих земель. Для них потрібна дорога техніка. Але ми її не маємо».

В Албанії є коло 700 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Але сьогодні обробляють трохи більше як половину. Молодь залишає країну, і в полі працювати ніхто не хоче. Так, п’ятеро дітей цього фермера емігрували до ЄС.

40 % населення живе в сільській місцевості. Проте на сільське господарство припадає лише 19 % ВВП.
Коротке посилання на цю сторінку:

Албанські фермери працюють на ослах і мріють про тракториООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: