Білі нагрудники, чорні руки й повна зосередженість. Десять гурманів змагаються у швидкості поїдання улюбленої страви жителів іспанського містечка Вальс. Це печена цибуля під назвою кальсот.
Завдання суперників — очистити цибулю від обгорілої шкірки, мокнути в соус і, відкинувши голову, відправити її до рота. За 45 хвилин треба з’їсти якнайбільше. Такі змагання проводять щорічно під час гастрономічного фестивалю «Кальсотада».
[Антоніо Бастус, організатор конкурсу]:
«Для початку ми даємо кожному учаснику по п’ятдесят кальсотів. І доки вони їдять, ми, якщо просять, підкладаємо ще. Ми знаємо вагу цибулі кожного учасника. Коли час спливає, зважуємо залишки. Так дізнаємося, хто скільки з’їв».
Давид подужав 138 цибулин і переміг.
[Давид Мартін, переможець]:
«Я щасливий. Беру участь у конкурсі вже вдруге. Два роки тому сподівався перемогти, але став другим. А зараз я щасливий. Мети досягнуто».
Кальсот вирощують у кількох регіонах Іспанії та у Франції. Але його батьківщиною вважають місто Вальс провінції Таррагона. Кальсот схожий на цибулю-порей. Довжина білого стебла має сягати 20 сантиметрів.
А ось запечений кальсот, за переказами, з’явився завдяки одному роззявкуватому селянинові. Він смажив овочі на грилі й забув про них. Побачивши згорілу цибулю, не викинув, а очистив і з’їв. Виявилося, що біле стебло стало ніжним і солодкуватим.
Жителі Вальса так полюбили цю страву, що влаштовують на її честь ціле свято.
[Даніель Ровіра, фермер]:
«Фестиваль “Кальсотада” у Вальсі — дуже важлива подія. Гадаю, це найпопулярніший гастрономічний фестиваль у Каталонії. І ми, каталонці, завжди їмо кальсот на сімейних святах чи громадських заходах».
Під час свята також традиційно будують кастельс — «людські замки» чи просто — вежі з людей. Ця традиція виникла в провінції Таррагона.
Уперше фестиваль печеної цибулі відбувся 40 років тому. Щороку він приваблює 35 тисяч відвідувачів.
Коротке посилання на цю сторінку: