19.09.2024
Телеканал NTD

Таксі, яке приїжджає куди завгодно й на перший поклик

Таксі, яке приїжджає куди завгодно й на перший поклик

Цьому автомобілю водій не потрібен. Він може приїхати до будь-якого пункту призначення самостійно. Прототип таксі розробили..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Цьому автомобілю водій не потрібен. Він може приїхати до будь-якого пункту призначення самостійно. Прототип таксі розробили в Англії.

[Куша Кейв, співзасновник компанії-розробника]:
«Поїздка буде такою ж зручною, як на таксі. Тільки керуватимете машиною ви».

За допомогою програми кожна людина з правами водія зможе викликати машину в будь-яке місце в межах міста.

[Куша Кейв, співзасновник компанії-розробника]:
«Час очікування й наявність авто порадують усіх. Ви самі станете собі водієм таксі й заощадите на поїздках. Коли прибуваєте на місце, просто зупиняєтеся, а потім через програму відмічаєте, що машину можна відправляти до нового пункту призначення. Про паркування також можна не турбуватися».

Наразі технологію тестують в англійському місті Мілтон-Кінз. Її розробники сподіваються вивести послугу на національний рівень. Для цього планують використовувати мережі 5G.

[Браян Метьюз, голова Транспортного управління міста]:
«Цей проєкт має знайти нові рішення для мобільності. Особливо ми зацікавлені в підключених до мережі й автономних транспортних засобах. І, по суті, проєкт стосується тестування можливостей 5G для покращення й розвитку цих комунікацій».

Поки всередині немає водія, машиною керують віддалено. Для цього використовують камери й датчики. Розробники запевняють, що віддалені оператори зможуть опанувати таке водіння за день. Усе трохи нагадуватиме комп’ютерну гру.

З березня машини почнуть їздити певними маршрутами в центрі міста. На місце прибуватимуть п’ятимісні седани.

Водночас уже виникають побоювання щодо безпеки. Наприклад, що робити, якщо машина потрапила в зону, де мережа 4G або 5G працює з перебоями чи взагалі вимкнулася.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: