27.12.2024
Телеканал NTD

Стародавні рукописи приваблюють туристів до мавританського міста

Стародавні рукописи приваблюють туристів до мавританського міста

Давні рукописи арабською мовою. Вони зберігаються в сімейній бібліотеці в мавританському місті Шингетті. Предки Саїфа аль-Іслама..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Давні рукописи арабською мовою. Вони зберігаються в сімейній бібліотеці в мавританському місті Шингетті. Предки Саїфа аль-Іслама заснували її понад 300 років тому. Він надіється, що ця колекція приваблюватиме туристів з усього світу.

[Саїф аль-Іслам, власник бібліотеки]:
«Шингетті — куточок мудрості, миру та спокою, але раніше йому загрожував тероризм. 95-го року була мала надія, що до міста приїдуть туристи. Але тероризм завадив. Потім прийшов COVID і туристів знову не стало. Та цього року вони потроху повертаються. Ми задоволені й сповнені надій».

Шингетті виникло в ХІ столітті на караванних торгових шляхах через Сахару. Воно стало центром торгівлі й освіти. Тут збудували безліч шкіл, у яких викладали математику, астрономію та медицину. Тому, окрім звичайних товарів, у Шингетті продавали рукописи з усього арабського світу. Багато з них збереглися до наших днів.

Ахмед теж володіє приватною старовинною бібліотекою. У ній — 1400 рукописів. Найстаріший датовано XI століттям. Останніми роками в бібліотеці всіляко намагаються позбутися термітів, які можуть знищити колекцію.

[Ахмед Ульд Хаботт, власник бібліотеки]:
«Щоб урятувати книги, ми розсипаємо спеціальні порошки, ставимо тази з водою і використовуємо інші способи».

Для збереження книг потрібні гроші, тому на туристів тут теж нетерпляче чекають. А мандрівники раді допомогти й задоволені новими враженнями.

[турист із Франції]:
«Ми з друзями хотіли побувати в бібліотеці, яка дуже важлива для Мавританії. (На екскурсії) ми багато чого дізналися».

У давнину в арабському світі Мавританію довго називали «землею Шингетті». Наразі це місто є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавні рукописи приваблюють туристів до мавританського містаЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: