19.01.2024
Телеканал NTD

Іграшки з пап’є-маше — ремесло, яке в Індії зникає

Іграшки з пап'є-маше — ремесло, яке в Індії зникає

Робітники цієї майстерні працюють у повній тиші. Обережно тримаючи іграшки, вони акуратно наносять штрихи пензликами. Мистецтву..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Робітники цієї майстерні працюють у повній тиші. Обережно тримаючи іграшки, вони акуратно наносять штрихи пензликами.

Мистецтву виготовлення ялинкових іграшок із пап’є-маше в індійському Кашмірі вже кількасот років. Як уважають, воно виникло в XIV столітті.

Від кульок до мініатюрних Сант — сьогодні ці прикраси популярні в усьому світі. Однак у період пандемії кількість міжнародних замовлень різко зменшилася.

[Мухаммад Актер Мір, майстер із виготовлення іграшок]:

«Раніше щороку вже з жовтня на Різдво приходило сотні тисяч замовлень. Але через пандемію в попередні кілька років замовлень узагалі не було. Цьогоріч вони з’явилися, але зовсім не стільки, як раніше».

У місті Срінагар, столиці Кашміру, таких майстерень дуже багато, майстрів — тисячі. Вони, як і знамениті човни на місцевому озері Дал, були основним магнітом для туристів. Але цього разу через коронавірусні обмеження на подорожі іноземців майже немає.

[Муштак Ахмад, продавець]:
«Ми надіялися, що ситуація з пандемією поліпшиться, що обмеження на міжнародні авіаперельоти скасують, і експортери, і туристи знову приїдуть — бізнес відновиться. Але через новий штам знову наклали обмеження. Ми лишилися без прибутку».

До всього ще й зростають ціни на матеріали.

[Мухаммад Актер Мір, майстер із виготовлення іграшок]:
«Раніше матеріали були дешевими, майстри добре заробляли, але тепер все дорого, зарплати зменшилися. Зараз дуже складно прогодувати сім’ю таким ремеслом».

Слід зазначити, що місцеві жителі переважно сповідують іслам. Однак багато хто з них тепер купує і вивішує різдвяні прикраси, сподіваючись привернути увагу до мистецтва, яке зникає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Іграшки з пап’є-маше — ремесло, яке в Індії зникаєМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви Марії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: