25.06.2024
Телеканал NTD

Як модне ательє зберігає традиції й культуру циган

Як модне ательє зберігає традиції й культуру циган

Циганська мода на сучасний лад. Ці роботи доводять, що яскравий і нетривіальний дизайн може бути ще..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Циганська мода на сучасний лад. Ці роботи доводять, що яскравий і нетривіальний дизайн може бути ще й витонченим. Бренд Romani Design заснували сестри Гелена й Еріка. Їхнє ательє працює в Будапешті.

Цей проєкт кидає виклик стереотипам, які здавна склалися в Угорщині про циган. Сестри хочуть через зрозумілу мову моди прокласти міст між двома різними культурами.

[Гелена Варга, дизайнер]:
«Мода, стиль та одяг – це як експрес-пошта. Послання дуже швидко досягає тих людей, до яких ми звертаємося».

Сестри не скупляться на банти, рюші та яскраві прикраси.

[Еріка Варга, дизайнер]:
«Наші клієнти хочуть більшого, ніж просто моди. У вбранні для них важлива не лише краса. Вони хочуть висловити свою індивідуальність, оточити себе близькими їм речами й продемонструвати значущі для них цінності».

Гелена й Еріка раніше працювали дизайнерами, є досвід і в ювелірній сфері. До циганської моди звернулися, бо побачили що поступово забуваються традиції їхнього народу.

[Еріка Варга, дизайнер]:
«Хочемо привернути увагу соціальної більшості, зокрема еліти. Це важливо, бо саме еліта визначає цінність та становище чогось у соціальній ієрархії. Ми хочемо змінити ставлення, допомогти своєму народові. Також хочемо донести до нього думку, що не треба відмовлятися від своїх традицій».

Шість нарядів, створених в ательє, стали частиною виставки в Музеї прикладного мистецтва в Будапешті. Вони залишаться тут як експонати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як модне ательє зберігає традиції й культуру циганНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: