26.06.2024
Телеканал NTD

У США зводять мініселища для безпритульних

У США зводять мініселища для безпритульних

[Стівен Сміт, житель мініселища

Дата завантаження: 2024-04-26

video

[Стівен Сміт, житель мініселища]:
«Коли отримуєш житло, знаєш — треба повернутися додому раніше, щоб не потрапити в халепу. Потрібно ходити на роботу й бути відповідальним, бо з цієї миті сам відповідаєш за всі свої вчинки — у цьому суть».

Стівен Сміт опинився на вулиці після смерті матері. Він одним із перших торік у лютому оселився в цьому каліфорнійському мінселищі. Про нього навіть написали в газеті, і він із гордістю зберігає цю статтю.

Лише в окрузі Лос-Анджелес на вулиці живуть 60 тисяч людей. Багато хто опинився в біді під час пандемії. А таке житло, хоч і маленьке, але дає людям надію і почуття захищеності.

Селище на вигляд ніби зроблене з дитячого конструктора. За високим парканом причаїлися будиночки. Їх зводять для безпритульних.

Усього тут 39 будинків та 85 ліжок. Розмір кожного будинку — два з половиною на два з половиною метри. Усередині є електрика, опалення, кондиціонер, інтернет, вогнегасник та детектори диму. Двері замикаються.

Таке поселення можна побудувати за три місяці. У долині Сан-Фернандо їх уже шість. Проєкт фінансує держава.

[Кен Крафт, учасник проєкту]:
«Це лише частина розв’язання проблеми з безпритульними й гуманітарної кризи. Але це підходить не лише для Лос-Анджелеса, а й для всього світу. Чому? Бо такі будинки можна зібрати за годину».

У селищі діє комендантська година — з 10-ї вечора до 6-ї ранку. Виняток — лише для тих, хто працює. Тут не можна зберігати й уживати алкоголь та наркотики. Зброя заборонена. За воротами чергує охорона. Проте, на відміну від звичайних притулків, тут можна завести домашнього улюбленця.

Безпритульних годують і забезпечують предметами першої потреби. Також допомагають здобути професію і знайти роботу. Фахівці надають психологічну допомогу й підтримують тих, хто хоче позбутися алко- чи наркозалежності.

Більшість колишніх безхатченків за пів року стають на ноги й знаходять постійне житло.

Мініселища будують у тій частині долини, де раніше були незаконні звалища чи нелегальні табори безпритульних. Яскраві кольори використовують теж не просто так. Вони підіймають настрій та вселяють надію. До того ж добре вписуються в навколишній ландшафт.
Коротке посилання на цю сторінку:

У США зводять мініселища для безпритульнихШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Мер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: