20.09.2024
Телеканал NTD

Погляд зсередини: як жили Папи в розкішному палаці Рима

Погляд зсередини: як жили Папи в розкішному палаці Рима

Згадуючи про Ватикан, на думку спадає площа з мармуровим собором святого Петра в центрі — найбільшої..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Згадуючи про Ватикан, на думку спадає площа з мармуровим собором святого Петра в центрі — найбільшої у світі історичної християнської церкви.

Але фактично першою церквою в Римі була Латеранська базиліка на іншому березі Тибру. Її звів у IV столітті імператор Костянтин Великий. Заведено вважати, що саме він поклав край переслідуванню християн.

Тепер же відвідувачі вперше можуть побачити на власні очі десять пишних кімнат палацу. Серед них їдальня, бібліотека, спальня та каплиця, де біля вівтаря стоять дві золоті усипальниці, увінчані стародавніми гобеленами.

Майже тисячу років тут була офіційна папська резиденція, доки не переїхала спочатку до Франції, а потім до Ватикану.

Екскурсії проводять черниці.

[сестра Ребека Назаро]:
«До XIV століття Латеранський палац був папською резиденцією. Потім Папа переїхав до Авіньйона, що у Франції. Коли ж Папа повернувся до Рима, це місце вже було в передмісті. Воно було покинуте й розграбоване. Тож резиденцію перенесли до Ватикану».

Це зал, де Папа проводив аудієнції. Золотий трон увінчано папським гербом. А в Кімнаті понтифіків лежать Латеранські угоди 1929 року. Вони визнали Ватикан незалежною державою й поклали край десятиліттям протистояння. До цього Папи відмовлялися визнавати нову об’єднану Італію і називали себе «в’язнями» в стінах Ватикану.

Храм входить до списку семи паломницьких базилік Рима. Тут поховано шістьох Пап. Архітектура будівлі — це суміш стилів, бо її неодноразово перебудовували.
Коротке посилання на цю сторінку:

Погляд зсередини: як жили Папи в розкішному палаці РимаСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленів2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: