Якщо в Іспанії всюди почали продавати марципани, то скоро Різдво. А найсмачніші можна купити в місті Толедо. Тут їх роблять і в монастирях, і в численних пекарнях.
Наприклад, у цій зберігають секрет приготування різдвяного десерту вже понад 200 років. Пабло — у сімейній справі із самого малку.
[Пабло Хункеро, пекар]:
«У різдвяний сезон я навіть відпрошувався з уроків. На те була поважна причина. Я, дитина, робив усе, що потрібно в пекарні. Адже на той час рук не вистачало».
Основа виготовлення толедських марципанів проста — їх роблять із мигдалю й цукру. Горіхи купують у Леванте — східному регіоні Іспанії.
Походження марципанів точно не відоме. Уважають, що їх вигадали араби. В Іспанії перші згадки про десерт датовано початком XVI ст.
[Хуан Мануель Альбельда, пекар]:
«Толедо — місто трьох культур. Тут змішалися й чудово ужилися мусульманські, єврейські та християнські традиції. Нині великі виробники марципанів — це монастирі. Вони зберігають багатовікові традиції виготовлення цього десерту».
Сьогодні марципани роблять різної форми й з різними добавками. А ось такий, у вигляді вугра, виготовляють із ХІХ століття. Його дарують на Свято Трьох королів.
[туристка з Мексики]:
«У Мексиці маємо багато солодощів. Є і марципани, але вони зовсім не такі. Їх роблять з арахісу й цукру. Вони дуже солодкі, але смак зовсім інший».[туристка з Мексики]:
«Із собою з Іспанії можна привезти шинку, сир і багато чого ще — складно вибрати. Але марципани з Толедо просто чудові. Я вперше їх скуштувала».
Марципани вже давно стали таким же знаменитим символом Толедо, як і зброя зі сталі. Причому тут, на відміну від інших іспанських міст, їх продають і їдять цілий рік.
Коротке посилання на цю сторінку: