25.08.2024
Телеканал NTD

Рекордно низька явка: у Гонконгу відбулися «патріотичні» вибори

Рекордно низька явка: у Гонконгу відбулися «патріотичні» вибори

Це голосування назвали недемократичним, і в ньому взяло участь рекордно мало громадян. У Гонконгу, автономному регіоні..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Це голосування назвали недемократичним, і в ньому взяло участь рекордно мало громадян. У Гонконгу, автономному регіоні Китаю, обрали місцевий парламент. І хоч на острові, колишній британській колонії, мають діяти демократичні норми, але тут дедалі більший вплив дістає компартія, яка керує Китаєм.

Раніше до парламенту проходило багато продемократичних кандидатів. Цього разу обиратися дозволили лише затвердженим так званим патріотам.

Явка становила трохи більше ніж 30 %. Для порівняння, у 2016 році вона була вдвічі більшою.

Перемогу здобули пропекінські кандидати. Правозахисники, активісти та західні уряди кажуть, що голосування не можна назвати демократичним. Основні опозиційні партії не змогли здобути жодного крісла. Не буде в парламенті також і поміркованих демократів та незалежних кандидатів.

Деякі продемократичні активісти назвали низьку явку свідомим бойкотом. Проте пропекінський лідер регіону Керрі Лам так не вважає.

[Керрі Лам, лідер Гонконгу]:
«Думаю, виборці мали свої причини, наприклад їм могла завадити нинішня атмосфера в суспільстві, якості кандидатів і навіть погода в день голосування».

У 2019 році в Гонконгу обирали голів районних рад. Голосування проходило на тлі хвилі антиурядових виступів. Тоді явка була рекордно високою і перемогу з великим відривом здобули демократи.

Проте відтоді ситуація в регіоні дуже змінилася. Пекін ухвалив тут закон про нацбезпеку, який дає змогу арештувати кого завгодно, звинувативши в тероризмі, сепаратизмі чи зв’язках з іноземними силами. Максимальний термін — довічне ув’язнення.

Також компартія змінила правила загальних виборів. Так, відсоток кандидатів, яких Пекін затверджує безпосередньо, зріс, а кількість тих, кого обирають громадяни, зменшилася.

Нагадаємо, Велика Британія передала Гонконг під управління КНР у 1997 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рекордно низька явка: у Гонконгу відбулися «патріотичні» вибориСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-Дамом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: