29.05.2024
Телеканал NTD

Саміт ЄС: до Брюсселя приїхали лідери Східного партнерства

Саміт ЄС: до Брюсселя приїхали лідери Східного партнерства

Лідери Європейського Союзу зустрілися з колегами з Вірменії, Азербайджану, Грузії, України та Молдови. У Брюсселі відбувся..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Лідери Європейського Союзу зустрілися з колегами з Вірменії, Азербайджану, Грузії, України та Молдови. У Брюсселі відбувся одноденний саміт Східного партнерства.

На цю програму ЄС має намір виділити понад два мільярди євро. Про це раніше заявив голова Євроради Шарль Мішель.

Головною ж темою зустрічі стала Україна. На думку західних країн, нашій державі загрожує агресія Росії. Так, американська розвідка заявила, що російська армія стягнула до нашого кордону коло 100 тисяч військовиків.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Москву знизити напруженість і пригрозила новими санкціями.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Послання дуже чітке: якщо Росія почне агресивні дії щодо України, наслідки будуть жорсткими».

Водночас російська сторона заявляє, що нікому не загрожує і ні на кого не збирається нападати, а біля кордону з Україною зараз проходять військові навчання.

Зазначимо, що до Східного партнерства раніше також входила Білорусь. Проте влітку цього року країна призупинила свою участь. Причиною назвали санкції, які Брюссель запровадив щодо Мінська після недавніх президентських виборів.

Україна, Грузія і Молдова оголосили вступ до ЄС метою своєї зовнішньої політики, а також підписали з блоком угоду про асоціацію. Ці країни вже користуються безвізовим режимом із Євросоюзом.

Вірменія та Азербайджан до членства в ЄС не прагнуть.
Коротке посилання на цю сторінку:

Саміт ЄС: до Брюсселя приїхали лідери Східного партнерстваУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліІзраїльський безпілотник ліквідував заступника лідера ХАМАСу в ЛіваніТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїВирвало двері запасного виходу: усі Boeing 737 Max 9 перевіряютьЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу«Є привід для оптимізму»: Столтенберг зробив заяву після форуму в ДавосіВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандамФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшість

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: