25.02.2024
Телеканал NTD

Вулкан Кумбре-В’єха поки що затих

Вулкан Кумбре-В'єха поки що затих

Незвично тихі кадри з Канарського острова Пальма. Вулкан Кумбре-В'єха поки що вгамувався. Сейсмічної активності, яка супроводжувала..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Незвично тихі кадри з Канарського острова Пальма. Вулкан Кумбре-В’єха поки що вгамувався. Сейсмічної активності, яка супроводжувала виверження, нема вже кілька днів.

Вона припинилася в понеділок увечері. Відтоді це найтриваліший період без підземних поштовхів за останні три місяці.

Саме стільки вулкан тримає в страху місцевих жителів. Для іспанського острова це найдовше виверження за 500 років спостережень. Лава випалила 48 гектарів території і знищила майже три тисячі будинків і бананові плантації. Тисячі людей вимушено евакуювалися.

Науковці кажуть — радіти ще рано, та надія є.

[Юменіо Анкечеа, геолог]:
«Є оптимізм, але не можна сказати точно, доки не мине п’ять, шість, сім днів. <…> Наприклад, у 1949 році виверження на кілька днів припинилося, але потім відновилося».

А комусь затихлий вулкан, навпаки, порушив усі плани.

[Джеймі Ернандес, турист із Мексики]:
«Ми приїхали спеціально подивитися на виверження вулкана й трохи розчаровані, бо воно закінчилося. Але ми поспілкувалися з місцевими жителями й раді за них — вони дуже втомилися».

Виверження розпочалося 19 вересня. Жертв не було.

Перед тим, як вулкан затих, третину населення острова Пальма зобов’язали не виходити з дому, бо в повітрі було багато діоксиду сірки. Нині воно в нормі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вулкан Кумбре-В’єха поки що затихВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручник«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуФермери Греції і Польщі не припиняють протестувати

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: