19.11.2024
Телеканал NTD

Що робити, якщо загорілася ялинка

Що робити, якщо загорілася ялинка

Ось так швидко ялинка спалахує від короткого замикання, а від неї займається й уся квартира. Це..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Ось так швидко ялинка спалахує від короткого замикання, а від неї займається й уся квартира. Це демонстрація на спеціальному полігоні, однак удома повторювати таке пожежники не радять. Так стає зрозуміло, чого може коштувати нехтування правилами безпеки.

І хоч у разі займання рятувальники прибувають досить швидко, ялинку все ж радять гасити самотужки до їхнього приїзду.

[Олександр Янковський, пожежник]:
«Насамперед викликати 101 і спробувати загасити підручними засобами. Якщо вона ще не дуже горить, слід узяти ковдру, намочити її і накрити ялинку, щоб прибрати доступ кисню і полум’я не розгорялося».

Якщо ж побороти вогонь самостійно не вдається, треба негайно покинути приміщення й чекати на пожежників.

Також рятувальники показали, як правильно наряджати ялинку й поводитись із феєрверками. Роблять це не просто так. Статистика минулих років — сумна. У зимові свята кількість пожеж зростає у кілька разів.

[Роман Рудак, інспектор ДСНС України]:
«Лише за три місяці зимового періоду 2020–21 років на території країни щодня фіксували 143 пожежі, під час яких 8 людей гинуло та 5 діставало травми. Також за 3 місяці зимового періоду 2020–21 років унаслідок використання піротехнічних засобів виникло 14 пожеж, 10 із яких безпосередньо в новорічну ніч».

Вогнеборці радять встановлювати ялинку так, щоб вона не торкалася стін і стелі. Також не слід її прикрашати марлею, ватою чи паперовими виробами. А ще зауважують, що штучні ялинки гасити водою заборонено — їх слід накривати цупкою ковдрою.

Крім того, як кажуть надзвичайники, не слід вішати на новорічне дерево й усім відомий «дощик», бо під час горіння від нього може йти отруйний дим. Скляні іграшки теж потрапили до переліку небажаних прикрас, оскільки ті можуть розбитися й когось поранити.

За словами рятувальників, найпоширенішою причиною пожеж є неякісні гірлянди.
Коротке посилання на цю сторінку:

Що робити, якщо загорілася ялинкаШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЧому індійські фермери знову вийшли на масові протести

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: