28.03.2024
Телеканал NTD

Великий бар’єрний риф оживає

Великий бар'єрний риф оживає

Буяння кольорів і життя. Саме це відбувається з Великим бар'єрним рифом Австралії. Це диво природи, схоже,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Буяння кольорів і життя. Саме це відбувається з Великим бар’єрним рифом Австралії. Це диво природи, схоже, почало відновлюватися після кількох епізодів знебарвлення.

Учені кажуть, що процес може тривати два-три роки.

[Ніколь Роуберрі, морський біолог]:
«Ми дивимося на корали й бачимо, що по всій їхній довжині почався нерест. Ми побачили, що багато коралів почали виділяти гамети. Ми на це не очікували, не думали, що стільки всього відбувається».

Зазвичай корали розмножуються брунькуванням і розщепленням. Але раз на рік вони породжують личинок, які дрейфують, доки не опустяться на дно.

[Гарет Філліпс, морський біолог]:
«У минулі роки це відбувалося поступово впродовж ночі або ж одним великим вибухом. Але зараз були миті вивільнення, потім нічого, потім знову вивільнення і знову нічого. Були невеликі імпульси, які тривали багато годин».

Гряда з 2500 рифів охоплює площу 348 тисяч квадратних кілометрів. Наймасштабніше знебарвлення останнім часом відбулося тричі: у 2016, 17-му та 20-му роках. Як наслідок, постраждали майже дві третини коралів.

Учені вважають, що нинішній нерест дає надію, що цей унікальний природний об’єкт зможе відновитися.
Коротке посилання на цю сторінку:

Великий бар’єрний риф оживаєВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяЗ контейнерів для лінз в Австралії роблять будматеріалДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиКенійська компанія рятує природу від електронного непотребу2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООН

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: