25.10.2024
Телеканал NTD

Останній прихисток африканських лісових слонів

Останній прихисток африканських лісових слонів

Підрахувати лісових слонів — завдання непросте. Але саме це недавно зробили в Габоні. Природозахисники з'ясували, що..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Підрахувати лісових слонів — завдання непросте. Але саме це недавно зробили в Габоні. Природозахисники з’ясували, що ця африканська країна — останній прихисток лісових слонів.

В інших регіонах їхні стада майже повністю зникли через розширення міст та браконьєрство. Це Камерун, ДР Конго та Центральноафриканська Республіка.

Цього року африканських лісових слонів додали до Червоної книги. Як уважають, за останні майже 40 років зникло понад 80 % популяції. Найбільше загинуло з 2002 по 2011 рік.

Водночас ці тварини відновлюють чисельність утричі повільніше, ніж саванні слони. Стежити за їхніми стадами теж непросто.

[Емма Стоукс, природозахисниця]:
«Найчастіше після себе вони залишають лише послід».

Дослідники в Габоні збирають його десятиліттями. Потім вони аналізують ДНК, щоб відстежити окремих тварин. Такий самий метод використовують, щоб підрахувати слонів та тигрів в Індії.

Згідно з висновками вчених, Габон унікальний не лише через те, що це останній прихисток лісових слонів. Незвичайна й поширеність тварин — їхній ареал охоплює 90 % території країни.

Також слони навчилися ховатися від людей.

[Емма Стоукс, природозахисниця]:
«Вони мають чудовий нюх і відчують ваш запах задовго до того, як ви їх виявите, звісно, якщо вітер дме в їхній бік. Слони об’єднуються в маленькі групи. Вони такі великі тварини, але дуже тихі й потайливі».

Учені кажуть: щоб захистити слонів, треба не лише зупинити браконьєрів, а й збільшити біорізноманіття. У деяких регіонах слони настільки худі, що крізь шкіру видно ребра.

Скільки ж слонів нарахували в лісах? Тепер їх понад 95 тисяч. Раніше вважали, що їх лишилося тільки 60 тисяч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Останній прихисток африканських лісових слонівШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудСрібна шахта відродила занепале боснійське містоГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: