20.02.2024
Телеканал NTD

Відому церкву у Віфлеємі майже відреставрували

Відому церкву у Віфлеємі майже відреставрували

Неоціненна мозаїка знову сяє у променях сонця. У Храмі Різдва Христового завершується масштабна реставрація. Стародавню базиліку..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Неоціненна мозаїка знову сяє у променях сонця. У Храмі Різдва Христового завершується масштабна реставрація. Стародавню базиліку у Віфлеємі до цього не ремонтували майже 600 років.

Уважають, що храм збудували над місцем народження Ісуса. Його фундамент заклали на початку IV ст.

[туристка з Німеччини]:
«Ремонт зроблено чудово, а мозаїки немов ожили. І фрески, і колони тепер дуже гарні. Наразі церква справляє враження прямо протилежне до того, яке було раніше».

Роботи розпочалися вісім років тому. Тоді церква була в жалюгідному стані.

[Зіад аль-Баданк, голова комісії з реставрації церкви]:
«Дах постійно протікав, і дощова вода лилася по стінах. Це нашкодило і стінам, і мозаїці, і фрескам, навіть підлога постраждала».

Спочатку відремонтували дах та замінили віконні рами. Потім відреставрували колони та мозаїку. За сотні років вона стала аж чорною від гару.

[Ісса Талджіє, священник]:
«Тепер можна розглянути мозаїку, але раніше там було нічого не видно. Чорним було все: стіни, вікна й навіть підлога. Це була справжня катастрофа, але тепер усе чудово».

Храм Різдва Христового — одна з найстаріших церков у світі, які безперервно працюють. На час реставрації її теж не закривали. Це також єдиний храм у Палестині, що зберігся цілим із домусульманського періоду.

Базиліку почали будувати у 320-х роках. Через 200 років її знищила пожежа. Сучасного вигляду вона набула в VI столітті. Храм належить трьом церквам — Єрусалимській, Римсько-католицькій та Вірменській.

Реставрують її місцеві та іноземні фахівці. Витрачено вже 15 мільйонів доларів. Треба ще мільйон 700 тисяч. Залишилося відремонтувати південну стіну храму та ще трохи попрацювати над мозаїкою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Відому церкву у Віфлеємі майже відреставрували10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівКарнавал у Венеції може стати «платним»Болівійка перетворює використану олію на мийні засобиФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: