20.06.2024
Телеканал NTD

Китай посварився з Литвою через Тайвань

Китай посварився з Литвою через Тайвань

Китай знизив рівень дипломатичних відносин із Литвою. Він не відправлятиме посла до Вільнюса. Так він виразив..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Китай знизив рівень дипломатичних відносин із Литвою. Він не відправлятиме посла до Вільнюса. Так він виразив своє невдоволення тим, що в цій європейській країні 18 листопада відкрилося представництво Тайваню.

Пекін уважає Тайвань своєю бунтівною провінцією. Він просуває політику «Єдиного Китаю» і вимагає від інших країн також її дотримуватися, тобто не встановлювати міждержавних відносин з островом. Саме через це ЄС не має з Тайванем офіційних дипломатичних зв’язків.

Водночас окремі країни співпрацюють із частково визнаною демократичною державою іншими шляхами.

Уряд Литви заявив, що йому прикро через рішення Китаю. Він також сказав, що має право розширювати свої відносини з Тайванем, і що представництво не можна вважати дипломатичною місією.

[Інгріда Шимоніте, прем’єр-міністр Литви]:
«Литва хоче тісніших економічних, культурних та наукових зв’язків із Тайванем. Це було заявлено в урядовій програмі, і це нікого не мало дивувати. Але цей крок не означає жодного конфлікту чи розбіжностей щодо політики “Єдиного Китаю”».

Про відкриття представництва Тайваню Литва заявила ще влітку. Після цього Пекін відкликав свого посла й попросив литовського дипломата залишити КНР.

На початку листопада Тайвань відвідала делегація Європарламенту. Тоді китайська влада теж пригрозила наслідками.

А торік стався скандал між КНР та Чехією, бо на Тайвань із візитом поїхав голова чеського сенату.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китай посварився з Литвою через ТайваньПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшли

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: