25.08.2024
Телеканал NTD

Мода з відходів: індійський дизайнер шиє одяг із викинутої тканини

Мода з відходів: індійський дизайнер шиє одяг із викинутої тканини

Непотрібні обрізки тканини перетворює на стильний одяг індійський модельєр Кріті Тула. Вона збирає їх на фабриках..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Непотрібні обрізки тканини перетворює на стильний одяг індійський модельєр Кріті Тула. Вона збирає їх на фабриках Нью-Делі. Там викидають матерію навіть із незначним дефектом.

Проте в цій майстерні з відходів шиють сорочки, сукні та сарі.

[Мойн Ахмед, працівник майстерні]:
«Іноді на тканині є плями, але ми розв’язуємо цю проблему. Так тканина перетворюється на гарний одяг, і люди його носять».

Виробництво з вторсировини допомагає економити ресурси, а ще берегти природу. Засновниця швейної майстерні каже, що, коли фарбують тканини, використовують хімічні речовини. І ті потрапляють у стічні води.

[Кріті Тула, модельєр]:
«Усе це потрапляє в харчовий ланцюг і повертається до нас. Так виробництво одягу забруднює нашу їжу, питво й навіть повітря».

Річний оборот ринку одягу у світі становить 2,4 трильйона доларів. За даними ООН, на цю індустрію припадає до 10 % світових викидів вуглекислого газу. Це більше, ніж виробляють літаки та морські судна разом узяті. Також швейні заводи скидають приблизно 20 % усіх стічних вод на планеті.

У Нью-Делі одяг із відходів спочатку не мав попиту. Кожна річ у цій майстерні коштує приблизно 100 доларів. Багато хто вважав ціни надто високими для такої продукції.

Згодом модельєр знайшла своїх покупців-однодумців, і тепер справи йдуть добре. Крім одягу, тут шиють м’які іграшки, сумки та гаманці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мода з відходів: індійський дизайнер шиє одяг із викинутої тканиниШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаНа Канарських островах протестують проти масового туризмуНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимМарокко: лазні закриті, води немаєСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аварії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: