23.11.2024
Телеканал NTD

Китайський завод посипає сербське місто отруйним червоним пилом

Китайський завод посипає сербське місто отруйним червоним пилом

Будинки в сербському селі Радинац покриті червоним пилом. Усього за кількасот метрів від них працюють величезні..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Будинки в сербському селі Радинац покриті червоним пилом. Усього за кількасот метрів від них працюють величезні печі сталеливарного заводу «Смедерево».

Менш ніж за десять років захворюваність на рак серед місцевих жителів зросла вчетверо. Тепер люди хочуть, щоб цей завод, який входить до китайського конгломерату, або очищував довкілля, або закрився.

70-річний Зоран, який страждає від раку горла й розмовляє лише з голосовим протезом, каже, що місцеві жителі сушать білизну лише в приміщенні. Щоб змити пил із машин, використовують оцет.

[Зоран, місцевий житель]:

«Усе лише всередині. Ми не виходимо, — боїмося виходити через пил і забруднення. Ми всім цим дихаємо».

У найближчому великому місті мешкає коло 100 тисяч людей. Й у 2019 році там виявили майже 7 тисяч нових випадків онкозахворювання. Для порівняння, у 2011 році їх було приблизно вчетверо менше.

Китайці викупили підприємство у влади Сербії п’ять років тому. Найбільший у Китаї виробник сталі придбав його за 46 мільйонів євро.

Компанія заперечує, що масове ракове захворювання пов’язане із заводом. Вона стверджує, що інвестувала 300 мільйонів євро в технології та системи очищення.

Проте активісти кажуть, що китайські фірми й далі ігнорують екологічні стандарти. З їхніх слів, аналізи виявили в червоному пилу високий вміст важких металів.

[Нікола Крстич, активіст]:
«Гадаю, треба провести обговорення щодо пилу, який падає на наші голови, — щодо чорного й червоного масного пилу, що прилипає до легень, заважає дихати. Також є шлак, який вони скидають, де їм зручно. Треба поговорити про повітря, що тхне, і про людей, які змушені сушити білизну в теплицях, а також перед вживанням мити врожай».

Останніми роками Китай інвестував мільярди євро в сербські інфраструктурні проєкти. Водночас влада країни вже заговорила про те, що якщо китайські компанії не зможуть знизити рівень забруднення, то їх оштрафують або закриють.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китайський завод посипає сербське місто отруйним червоним пиломСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Чому індійські фермери знову вийшли на масові протестиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїНирки — у центрі нової кризи в НепаліНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомоги

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: