19.04.2024
Телеканал NTD

Польща закрила прикордонний перехід із Білоруссю

Польща закрила прикордонний перехід із Білоруссю

Цей табір утворився в Білорусі вздовж кордону з Польщею. Намети з мігрантами розтягнулися на сотні метрів...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Цей табір утворився в Білорусі вздовж кордону з Польщею. Намети з мігрантами розтягнулися на сотні метрів. За даними польської сторони, тут коло 3–4 тисяч людей. Усі хочуть потрапити до ЄС.

Деякі перейшли до активних дій. 8 листопада група біженців намагалася силою прорватися через загородження в районі польського села Кузьниця. Через це 9 листопада автодорожній прикордонний перехід там закрили.

Польща стягнула до місця скупчення мігрантів коло 12 тисяч армійців, прикордонників та поліціянтів. Вона звинувачує Білорусь у провокуванні великої сутички.

[Пйотр Мюллер, прессекретар уряду Польщі]:
«Сьогодні ми зіткнулися з найскладнішою ситуацією з початку конфлікту на польсько-білоруському кордоні. Режим Лукашенка організовано стягує групи людей. Уже були спроби прорватися через кордон силою. Завдяки діям армії, прикордонників та поліції ці спроби поки що вдавалося спиняти».

Гуманітарні організації звинувачують польську владу в тому, що та порушує міжнародне право, повертаючи мігрантів назад до Білорусі замість того, щоб приймати їхні заявки на притулок. Польща каже, що діє в рамках закону.

Водночас сусідня Литва вже заявила, що можливо введе на кордоні з Білоруссю режим НС.

ЄС загалом каже, що Мінськ спеціально стимулює потік біженців із Близького Сходу та Африки. Це своєрідна відповідь на європейські санкції. Білорусь ці звинувачення відкидає і заявляє, що Захід негуманно ставиться до біженців.

Становище людей справді жалюгідне. Вони замерзають у наметах. Чистої води та їжі не вистачає. Багато хто каже, що в Польщі затримуватися не планує.

[мігрант]:
«Ні, не Польща. Ми їдемо до Німеччини. У Німеччині можна жити. Ніякої Польщі».

Уряд Польщі каже, що, крім людей біля кордону, у Білорусі перебуває ще близько 10 тисяч біженців, які готуються перейти на бік ЄС.
Коротке посилання на цю сторінку:

Польща закрила прикордонний перехід із БілоруссюДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуДесятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливиБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британцівТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїНайбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» уперше вирушив у плавання з пасажирамиАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: