19.07.2024
Телеканал NTD

Криза на кордоні: прем’єр Польщі звинуватив Росію

Криза на кордоні: прем'єр Польщі звинуватив Росію

Поки до польського кордону з боку Білорусі прибувають мігранти, лідери роблять гучні заяви. Так, прем'єр Польщі..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Поки до польського кордону з боку Білорусі прибувають мігранти, лідери роблять гучні заяви. Так, прем’єр Польщі звинуватив у всьому Росію, президент Білорусі каже, що винен Захід, а керівництво ЄС обіцяє зміцнювати кордон.

Ситуація на кордоні загострюється. У наметах уздовж загородження чекають тисячі людей, серед них діти та немовлята. Їхня мета — потрапити до ЄС, бажано до Німеччини. Уже були спроби прорватися на інший бік, тож із польського боку до кордону стягнули тисячі армійців.

Прем’єр каже, що тут зібралося 3–4 тисячі людей. Ще близько 12 тисяч перебувають у Білорусі, але до кордону ще не дісталися. За його словами, у всьому винна Росія.

[Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі]:
«Неоімперська політика Росії прогресує. Ми це дуже чітко бачимо. Вона йде за певним сценарієм і розподілена в часі. І нещодавній крок зробив Лукашенко. Він виконавець. Його керівник перебуває в Москві».

А Лукашенко каже, що західні країни самі винні в тому, що відбувається, і що Мінськ до цього не має жодного стосунку.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«Ви запровадили проти мене санкції, проти білорусів. Ви пішли на гібридну війну проти Білорусії. І ви, мерзотники, безумці, хочете, щоб я вас захищав від мігрантів?»

У Євросоюзі ситуацію теж називають гібридною війною. Щоправда, у ній звинувачують Лукашенка.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Ми відкрили дискусію щодо фінансування фізичної прикордонної інфраструктури. Це питання має бути вирішене швидко, бо кордони Польщі та Балтії є кордонами ЄС. Один за всіх і всі за одного».

А тим часом Литва у вівторок запровадила на своєму кордоні з Білоруссю режим надзвичайного стану. Він триватиме місяць. У цей період буде обмежено рух транспортних засобів та заборонено в’їзд усім, крім громадян Литви.

 
Коротке посилання на цю сторінку:

Криза на кордоні: прем’єр Польщі звинуватив РосіюНімецькі машиністи оголосили найдовший страйк в історії країниВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: