18.08.2024
Телеканал NTD

Держпереворот у Судані: люди вийшли на вулиці та вимагають звільнити прем’єра

Держпереворот у Судані: люди вийшли на вулиці та вимагають звільнити прем'єра

Жителі Судану вийшли на протести проти військового перевороту. Вони палять шини й вигукують гасла. Свідки кажуть,..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Жителі Судану вийшли на протести проти військового перевороту. Вони палять шини й вигукують гасла. Свідки кажуть, що чули постріли та бачили поранених.

Військовики цієї східноафриканської країни в понеділок арештували членів перехідного уряду, зокрема прем’єр-міністра, і запровадили режим надзвичайного стану.

Голова Суверенної ради Судану оголосив, що був змушений піти на такий крок через розбіжності між різними політичними рухами та заклики до насильства.

[Абдель Фаттах аль-Бурхан, голова Суверенної ради Судану]:
«Механізми перехідного періоду були поетапними та спиралися на довгостроковий збалансований договір між цивільними та військовими лідерами, який за результатами нашої дворічної роботи мав привести до загальних виборів. Однак цей збалансований договір перетворився на конфлікт».

Припускають що протести в країні посилюватимуться. Виходити на вулиці людей закликали профспілки та політичні партії. З таким закликом виступив і прем’єр-міністр, який, за даними джерела, перебуває під домашнім арештом. Згідно з повідомленнями, його затримали, бо він відмовився виступити із публічною заявою на підтримку перевороту.

Військовики кажуть, що країна повернеться до цивільного правління. Можливо це відбудеться після виборів 2023 року.

Водночас багато світових лідерів засудили дії армії. Так, негайно звільнити прем’єр-міністра та всіх політиків закликав Генеральний секретар ООН, а також президент Франції та урядовці Великої Британії. США оголосили, що тимчасово не виділятимуть Судану фінансову допомогу обсягом 700 мільйонів доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Держпереворот у Судані: люди вийшли на вулиці та вимагають звільнити прем’єраСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: