20.07.2024
Телеканал NTD

Руйнівні пожежі пробивають захисну броню гігантських секвой

Руйнівні пожежі пробивають захисну броню гігантських секвой

Гігантські секвої — найбільші з відомих форм життя на планеті, а також найвитриваліші. Але й вони..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Гігантські секвої — найбільші з відомих форм життя на планеті, а також найвитриваліші. Але й вони не змогли протистояти нищівним лісовим пожежам, які охопили Каліфорнію у вересні.

Дерева виростають до 90 метрів заввишки й живуть понад три тисячі років. Від негоди їх захищає дуже товста кора.

Але не цього разу. Недавня пожежа спустошила частину національного лісу секвой, знищивши кілька десятків гігантських дерев.

[Натан Джуді, співробітник лісового господарства]:

«Як бачите, пожежа в цьому районі дуже розгорілася. Вона поглинула всю рослинність, не залишивши нічого, крім обвуглених стовбурів».

Слабке місце секвої — гілки. Якщо вогонь досягає верхньої частини дерева, то для секвої це може бути фатальним.

[Гаретт Дікман, ботанік]:
«Мене дуже непокоїть, що ми втрачаємо гігантські секвої, адже якщо і є на землі дерево, яке встоїть перед вогнем, то це секвоя. Але тепер ми їх втрачаємо. Це неочікувано».

Утім, є спосіб, як урятувати цих гігантів. На секвої закріплюють мотузки, за допомогою яких можна забратися нагору й загасити крону. Також дерева обертають фольгою.

[Гаретт Дікман, ботанік]:
«Альпіністи піднялися по мотузці й притягли із собою шланг. Угорі було дупло, з якого виходив дим. Вони вставили шланг у це дупло й загасили вогонь із верхівки. А так, дерево тліло б із самого верху вглиб».

Утім, навіть після того, як вогонь загасили, усе ще є ризик, що секвої можуть перегрітися. Деякі доводиться щодня поливати водою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Руйнівні пожежі пробивають захисну броню гігантських секвойНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯку країну визнали найщасливішоюСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоКанада обмежить час роботи для іноземних студентівУ Франції під час протестів фермерів загинула жінкаУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: