24.10.2024
Телеканал NTD

Виростити мільйон гектарів лісу хочуть в Іспанії

Виростити мільйон гектарів лісу хочуть в Іспанії

Сотні років тому тут росли дуби та ялівець, а зараз видно лише випалену сонцем траву. Цей..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Сотні років тому тут росли дуби та ялівець, а зараз видно лише випалену сонцем траву. Цей посушливий регіон лежить на півдні Іспанії. Тут видування верхнього шару ґрунту відбувається особливо сильно. Щорічно втрачаються сотні тисяч тонн.

[Фернандо Баутіста, біолог]:
«Ґрунт — це, якщо дивитися з погляду людського часу, не поновлюваний ресурс. Якщо зникне хоча б трохи ґрунту, то жодна жива істота на планеті не побачить його відновленим».

Протистоятимуть наступу пустелі дерева, чагарники та інша рослинність. Їхнє насіння розкидає спеціальний дрон-сіяч.

[Хайме Лара, голова заповідника Сьєрра-де-Марія-Лос-Велес]:
«Ми втілюємо в життя дуже амбітну програму відновлення лісів. Вони, імовірно, укривали всю цю територію. Але люди без обмеження вирубували дерева й пасли худобу, тому ліс зник».

За два дні дрон розкидав 500 тисяч насінин, охопивши 50 гектарів землі. Усе насіння вкрите спеціальною оболонкою. Вона захищає від птахів та гризунів, а ще допомагає зберігати вологу, поки насінина не проросте.

[Фернандо Баутіста, біолог]:
«Проєкт допоможе збільшити біорізноманіття рослин, а отже, виникнуть ліпші умови для життя багатьох тварин, а це значить, що їхнє біорізноманіття теж збільшиться».

Фахівці кажуть, що природа й сама відновила б лісову рослинність. Але на це пішло б кілька сотень років. Тому вони просто прискорюють процес.

Програма розрахована на два десятиліття. Її розпочав уряд Андалусії та місцева некомерційна організація. Влада закликає фермерів допомагати відновлювати ліси. Перші видимі результати з’являться лише через кілька десятків років.

Учасників проєкту чекають чималі труднощі. Вони пов’язані і з погодою, і з великими витратами на саджання й догляд за рослинами. Але іспанці сподіваються в результаті виростити мільйон гектарів лісу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виростити мільйон гектарів лісу хочуть в ІспаніїУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компроміс100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуНирки — у центрі нової кризи в НепаліФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: