28.12.2024
Телеканал NTD

У Мексиці шукають застосування водоростям, які захопили Карибське море

У Мексиці шукають застосування водоростям, які захопили Карибське море

Поки туристи засмагають на пляжах, мексиканські військові моряки виходять полювати на водорості. Вони шукають слань саргасуму,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Поки туристи засмагають на пляжах, мексиканські військові моряки виходять полювати на водорості. Вони шукають слань саргасуму, збирають її і відвозять якнайдалі від людних місць.

Навала бурих водоростей у Мексиці почалася десять років тому. Лише в штаті Кінтана-Роо військово-морський флот зібрав і вивіз 37 тисяч тонн чужорідних рослин. Це вага п’яти Ейфелевих веж.

Туризм дає регіону 25 мільярдів доларів щороку. Влада штату намагається захистити відпочивальників від водоростей, які забруднюють воду й пляжі. На сонці вони розкладаються, тхнуть і приваблюють комах. Водночас із кожним роком саргасуму дедалі більше.

Зазвичай ці водорості розросталися в Саргасовому морі, що в Північній Атлантиці. Тепер науковці думають, як вони дісталися до Карибського моря. Згідно з однією з теорій, чималу роль відіграли атлантичні урагани 2010 року.

[Роса Еліса Родрігес, морський біолог]:
«Бурі водорості принесли шторми. Вода в морі тепла, у ній є поживні речовини, і водорості добре розмножуються. Тепер вони тут і розростаються дуже швидко. Їхня біомаса може подвоїтися за 20 днів».

У Кінтана-Роо шукають цим рослинам застосування. Приміром, у містечку Пуерто-Морелос із водоростей роблять будівельний матеріал, яким можна замінити бетонні блоки.

Деякі підприємства додають водорості в корм для тварин. Знаходять їм застосування й у ресторанах.

[Роса Еліса Родрігес, морський біолог]:
«На жаль, водорості дуже мало використовують у промисловості. Нам потрібні підприємства, які перероблятимуть їх тоннами, бо щороку до берега прибиває тисячі тонн».

Учені поки не розуміють, чому водорості розростаються так блискавично. Як причину називають зміну клімату, забруднення води, вирубування лісів Амазонки й навіть пісок та пил, які приносить із Сахари. Водночас науковці кажуть, що водорості тут надовго.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Мексиці шукають застосування водоростям, які захопили Карибське мореКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюДослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиВ Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиці

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: