25.03.2024
Телеканал NTD

Коштовні подарунки від князів та гетьманів виставили на огляд у Києві

Коштовні подарунки від князів та гетьманів виставили на огляд у Києві

Ця експозиція буквально засліплює. Тут можна побачити дорогоцінності, які пожертвували українській церкві. Це дари гетьманів, полковників,..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Ця експозиція буквально засліплює. Тут можна побачити дорогоцінності, які пожертвували українській церкві. Це дари гетьманів, полковників, сотників та інших впливових людей, які жили в період з XVII по XIX століття.

[Оксана Терещук, кураторка виставки]:
«Україна в центрі Європи, вона на перехрестях шляхів між заходом та сходом, між північчю та півднем. Тривалий час була загроза від інших держав, тому в козацькі часи зберегти віру, зберегти церкву, зберегти мову це було синонімом збереження української держави».

Тут можна побачити понад 30 церковних та світських старожитностей із дорогоцінних металів та каменів. Ці кухлі — роботи німецьких та польських майстрів. Їх датують XVII століттям.

[Оксана Терещук, кураторка виставки]:
«У Європі в ті часи надзвичайно популярна була така страва, як печене м’ясо. Її запивали величезною кількістю квасу або пива з кухлів. Це популярний різновид посуду в Європі та в нас».

На експонатах викарбовано так звані вкладні написи. Вони містять інформацію про соціальний стан їхніх власників.

[Юрій Полідович, працівник музею]:
«Зібрані експонати розповідають про людей, що стоять за цими предметами. Ця виставка більше про історію України від XVI по XIX століття. Найбільш бурхливий період в історії України, коли стверджувалася держава, коли стверджувалася нація».

Виставку присвячено 970-річчю заснування Києво-Печерського монастиря. Вона триватиме до кінця року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Коштовні подарунки від князів та гетьманів виставили на огляд у КиєвіФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-Жанейро10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: