20.03.2024
Телеканал NTD

100 років на дні: музей затонулих військових кораблів відкрився в Туреччині

100 років на дні: музей затонулих військових кораблів відкрився в Туреччині

Порослий водоростями, але, як і раніше, грізний і величний. Цей військовий корабель затонув біля берегів Туреччини..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Порослий водоростями, але, як і раніше, грізний і величний. Цей військовий корабель затонув біля берегів Туреччини в протоці Дарданелли 106 років тому. Тоді ж тут знайшли вічний спокій ще безліч суден, які брали участь у знаменитій Дарданелльській операції.

Тепер на місці масштабних боїв відкрився історичний підводний парк «Галліполі». Дайвер і фотограф Савас один із перших вирушив у цю подорож у часі.

[Савас Каракас, дайвер]:
«Усе це пов’язане з моїм дідусем. У нього була покалічена рука. Його поранили в бою, і руку обпекло. Малим я завжди боявся на неї дивитися. І коли я приїхав сюди й занурився на дно, іржавий метал нагадав мені про діда, і здається, ніби я знову тримаю його за руку».

Дарданелльська операція проходила в роки Першої світової війни. Країни Антанти хотіли захопити Стамбул, щоб вивести з війни імперію Османську й відкрити морський шлях до Російської. У протоці відбувалися масштабні битви.

У підводному парку можна оглянути 14 кораблів. Деякі лежать на глибині усього кілька метрів, а деякі — 80 метрів. Екскурсія починається з британського броненосця «Маджестик». Щоби побачити 120-метрове судно, треба зануритися на 24 метри. Воно та інші експонати добре збереглися.

[Алі Етхем, дайвер]:
«Я пірнав майже на всіх ділянках і дуже схвильований. Побачивши затонулі кораблі, я немов пережив момент їхньої загибелі й відчув тяготи війни».

Дарданелльська операція тривала з 19 лютого 1915 до 9 січня 16-го. Вона зазнала невдачі, і союзні війська евакуювали.
Коротке посилання на цю сторінку:

100 років на дні: музей затонулих військових кораблів відкрився в ТуреччиніПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорПрогулянка найромантичнішим садом світуНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: